Slepičí bujón
Suroviny
- 200 g Celer bulvový
 - 100 g Petržel kořen
 - 150 g Pórek
 - 200 g Mrkev kořen
 - 1 kávová lžička Pepř černý celý
 - 2 ks Cibule
 - 1 l Voda pitná
 - 2.5 dl Víno bílé
 - 1 kg Slepice
 - 1 polévková lžíce Libeček
 - 1 polévková lžíce Petržel - nať
 - 1 polévková lžíce Tymián čerstvý
 - 1 polévková lžíce Bazalka
 - 1 polévková lžíce Sůl
 - 1 polévková lžíce Celer - nať
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 536 kcal
 - Sacharidy 21 g
 - Tuky 132 g
 - Sodík 730 mg
 - Bílkoviny 62 g
 - Uhlovodany 17 g
 - Cholesterol 185 mg
 - Draslík 986.3 mg
 - Vláknina 11148.8 mg
 - Vitamín A 11148.8 mg
 - Vitamín B6 1.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 50.4 mg
 - Vitamín E 0.7 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 6.6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Celou očištěnou slepici omyjeme, rozporcujeme a vložíme do většího hrnce. Cibuli vceelku očistíme od vrchní slupky, omyjeme. Očištěnou mrkev, celer, petržel a pórek omyjeme, pokrájíme na menší kusy, vše přidáme ke slepici. Maso se zeleninou zalijeme litrem vody s 2,5 dl bílého vína. Přidáme libeček, petrželovou a celerovou nať, tymián, bazalku, celý černý pepř a sůl.
 - 
                                2
Vodu s ingrediencemi přivedeme k varu, pak hned snížíme teplotu a polévku necháme pod pokličkou jen mírně probublávat, abychom docílili čistého vývaru.
 - 
                                3
Když je maso měkké, vývar scedíme. Takto čistý bujón dochutíme solí a podáváme. Maso obereme od kostí a můžeme ho podávat pokrájené v bujónu nebo ho využijeme k přípravě jiných pokrmů.