Musaka s lilky a bešamelovou omáčkou
Suroviny
- 750 g Rajčata
 - 400 g Hovězí maso mleté
 - 1 kávová lžička Oregano sušené
 - 1 ks Cibule
 - 2 ks Vejce slepičí
 - 2 špetka Sůl
 - 2 špetka Pepř černý mletý
 - 1 špetka Muškátový oříšek
 - 1 špetka Skořice mletá
 - 2 stroužek Česnek
 - 0.5 l Mléko plnotučné
 - 1 kg Lilek
 - 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 4 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 - 9 polévková lžíce Olej olivový
 - 5 polévková lžíce Sýr Parmezán
 - 2 polévková lžíce Víno bílé
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 673 kcal
 - Sacharidy 34 g
 - Tuky 48 g
 - Sodík 479 mg
 - Bílkoviny 39 g
 - Uhlovodany 26 g
 - Cholesterol 225.4 mg
 - Draslík 1475.5 mg
 - Vláknina 23156.5 mg
 - Vitamín A 23156.5 mg
 - Vitamín B6 0.8 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 32 mg
 - Vitamín E 2.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 796 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Lilky očistíme a nakrájíme podélně na velmi tenké plátky. Necháme je 20 minut táhnout ve slané vodě. Rajčata spaříme vroucí vodou, oloupeme, odstraníme semínka a nakrájíme na kousky. Oloupanou cibuli a česnek pokrájíme nadrobno. Rozpálíme 1 lžíci olivového oleje a cibuli s česnekem podusíme cca 10 minut dozlatova. Přidáme maso a osmahneme ho. Když začne hnědnout, vmícháme rajčata, přilijeme víno a povaříme bez pokličky cca 20 miut na mírném ohni. Stálé mícháme, omáčka musí zhoustnout.
 - 
                                2
Plátky lilku osušíme papírovou utěrkou, potřeme zbytkem oleje a na pánvi opékáme po každé straně cca 7 minut dohněda.
 - 
                                3
Na omáčku rozklepneme vejce, oddělíme žloutky a bílky. Z bílků ušleháme tuhý sníh, žloutky rozkvedláme metličkou. Rozehřejeme máslo, vmícháme mouku a necháme ji zpěnit. Jíšku zalijeme mlékem a za stálého míchání povaříme. Ochutíme solí, pepřem, muškátem a vaříme ještě 5 minut. Omáčku necháme trochu zchladnout, poté důkladně vmícháme žloutky, sníh a 3 lžíce nastrouhaného sýru.
 - 
                                4
Troubu rozpálíme na 200 °C, nákypovou formu vymažeme olejem. Směs s masem osolíme, opepříme, dochutíme skořicí a oreganem. Formu vyložíme plátky lilku, na ně rozdělíme maso. Zalijeme bešamelovou omáčkou a posypeme zbytkem sýru. Pečeme 35-45 minut dohněda. Ihned podáváme ve formě.