Sváteční uzená pečeně
Suroviny
- 750 g Hovězí maso zadní
 - 40 g Máslo čerstvé
 - 80 g Slanina vepřová
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Petržel kořen
 - 0.5 ks Celer bulvový
 - 4 ks Nové koření celé
 - 1 ks Bobkový list
 - 1 ks Mrkev kořen
 - 3 špetka Muškátový oříšek
 - 0.5 dl Víno červené
 - 1 kg Uzená vepřová krkovička
 - 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1440 kcal
 - Sacharidy 10 g
 - Tuky 203 g
 - Sodík 519 mg
 - Bílkoviny 84 g
 - Uhlovodany 7 g
 - Cholesterol 134.4 mg
 - Draslík 435.3 mg
 - Vláknina 7461.2 mg
 - Vitamín A 7461.2 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 53.4 mg
 - Vitamín E 0.9 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 25.1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Uzené maso nakrájíme mezi žebry na plátky tak, aby nám zůstal kus v celku.
 - 
                                2
Hovězí maso nakrájíme na tenké řízky, protkneme jej slaninou a vkládáme je vždy mezi 2 uzené kotlety. Osolíme, opepříme a okořeníme muškátovým květem.
 - 
                                3
Potom zavážeme a ztáhneme celý kus nití.
 - 
                                4
Rozpálíme si tuk v pekáčku, vložíme do něj připravené plátky zeleniny, svázaný kus masa, okořeníme a pečeme.
 - 
                                5
Po upečení maso vyjmeme, šťávu zaprášíme moukou, zředíme ji horkou vodou a vínem, krátce povaříme a přecedíme na maso.