Selský chléb
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 700 kcal
 - Sacharidy 123 g
 - Tuky 13 g
 - Sodík 520 mg
 - Bílkoviny 22 g
 - Uhlovodany 18 g
 - Cholesterol 18.5 mg
 - Draslík 42.4 mg
 - Vláknina 18428 mg
 - Vitamín A 18428 mg
 - Vitamín B6 0 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0 mg
 - Vitamín E 0 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 478.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Připravíme si plech, který vymažeme máslem.
 - 
                                2
Nejprve uděláme kvásek z vlažné vody, droždí, cukru, 140 g hladké mouky a necháme na teplém místě vzejít. V míse umícháme změklé máslo se solí a moukami, řádně prohněteme. Poté po částech přidáme vlažné mléko s kváskem a vypracujeme na pomoučeném vále hladké těsto. Necháme je ve větší míse pod utěrkou na teplém místě kynout zhruba dvě hodiny. Když má těsto dvojnásobný objem, tzv. ho "srazíme" - prohněteme jej - a necháme ještě asi hodinu kynout.
 - 
                                3
Z vykynutého těsta uděláme dvě koule, z nichž třetinu oddělíme, a ze všech kousků uděláme čtyři koule. Na větší položíme menší, tlakem spojíme a vařečkou uděláme uprostřed otvor. Těsto ozdobíme zářezy po celém obvodu a necháme ještě dokynout asi 45 minut. Vykynutý chléb posypeme moukou a pečeme v troubě předehřáté na 200 °C asi 45–50 minut. Chléb je hotový, pokud při poklepu na dno zní dutě. Hotový chléb necháme na sítu vychladnout.