Gravad lax
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 136 kcal
 - Sacharidy 14 g
 - Tuky 3 g
 - Sodík 7927 mg
 - Bílkoviny 16 g
 - Uhlovodany 14 g
 - Cholesterol 39 mg
 - Draslík 339.7 mg
 - Vláknina 3748 mg
 - Vitamín A 3748 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 30.8 mg
 - Vitamín E 0.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 1.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Dva plátky lososa s kůží opláchneme studenou vodou a osušíme ubrousky. Do mělčí mísy položíme jeden plátek ryby kůží dospod. Maso lososa posypeme řádně promíchanou směsí z drobně usekaného kopru, mořské soli, drceného bílého pepře a cukru. Na posypaný plátek položíme druhý plátek kůží nahoru, zatížíme talířem takové velikosti, aby byl losos stlačený. Na talíř dáme závaží, nebo alespoň čtyři konzervy a necháme dva dny v chladničce uležet. Každých dvanáct hodin plátky otočíme a přelijeme vylouhovanou šťávou a opět dobře zatížíme.
 - 
                                2
Po dvou dnech maso vyndáme ze šťávy, nakrájíme na tak tenké plátky (kosým řezem), jak je nakrájený uzený losos. K lososu na talíř přidáme plátek citronu protkaný malou snítkou kopru a servírujeme s toastovým chlebem namazaným máslem a překrájeným na trojúhelníky.