Marinovaný losos s koprem (gravad lax)

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 30 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 110 g Sůl mořská
  • 450 g Losos - filety
  • 50 g Cukr krupice
  • 50 g Máslo čerstvé
  • 1 ks Citrony
  • 1 ks Kopr čerstvý
  • 12 plátek Chléb toastový
  • 6 polévková lžíce Kopr čerstvý
  • 1 polévková lžíce Pepř bílý
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 438 kcal
  • Sacharidy 55 g
  • Tuky 13 g
  • Sodík 7749 mg
  • Bílkoviny 26 g
  • Uhlovodany 55 g
  • Cholesterol 49 mg
  • Draslík 492 mg
  • Vláknina 9527.3 mg
  • Vitamín A 9527.3 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 18.4 mg
  • Vitamín E 0.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 13.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    V misce smícháme nakrájený kopr, cukr, mořskou sůl, rozdrcený bílý pepř a touto směsí potřeme plátek lososa, který jsme po opláchnutí tekoucí studenou vodou a po usušení papírovými utěrkami vložili kůží dospod do velké ploché mísy. Na něj pak položíme kůží navrch druhý plátek lososa, pak na maso položíme talíř, který zatížíme několika konzervami, a celé uložíme na 2 dny do ledničky, aby se losos marinoval, a vždy po 12 hodinách maso obrátíme a přelijeme šťávou, která se z něj uvolnila.

  • 2

    Vyjmeme lososa z marinády, zoubkovým nožem nakrájíme vodorovně na tenké plátky a zbylou kůži vyhodíme.

  • 3

    Rozdělíme na talíře, obložíme trojúhelníky tmavého toastového chleba namazaného máslem, snítkami kopru, citronem a můžeme servírovat.

Komentáře k receptu