Pomerančový koláč s rozmarýnem
Suroviny
- 225 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 115 g Máslo čerstvé
 - 175 g Cukr krupice
 - 500 ml Pomerančová šťáva
 - 120 ml Smetana 33% (šlehačka)
 - 2 kávová lžička Pomerančová kůra
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 2 ks Rozmarýn čerstvý
 - 4 ks Vejce křepelčí
 - 2 polévková lžíce Rozmarýn sušený
 - 2 polévková lžíce Cukr moučkový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 410 kcal
 - Sacharidy 55 g
 - Tuky 19 g
 - Sodík 21 mg
 - Bílkoviny 6 g
 - Uhlovodany 34 g
 - Cholesterol 110.8 mg
 - Draslík 189.9 mg
 - Vláknina 3750.4 mg
 - Vitamín A 3750.4 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 34.5 mg
 - Vitamín E 0.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 17.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Do mísy vsypeme mouku, přidáme máslo, nasekaný rozmarýn, vše zpracujeme na drobenku. Přidáme cukr, vejce a vypracujeme těsto, které zabalíme do fólie a necháme asi 20 minut v chladničce.
 - 
                                2
Těsto rozválíme na plát, vyložíme jím kulatou koláčovou formu. Na těsto položíme pečicí papír, posypeme fazolemi a korpus předpékáme ve středně vyhřáté troubě 10 minut. Potom papír s fazolemi odstraníme a korpus pečeme dalších 10-15 minut dozlatova.
 - 
                                3
V kastrůlku svaříme pomerančovou šťávu a snítky rozmarýnu. Zlehka povaříme do zhoustnutí. Po vychladnutí šťávu přecedíme a rozmarýn odstraníme.
 - 
                                4
Přecezenou šťávu prošleháme s pomerančovou kůrou, cukrem, vejci a smetanou. Směs nalijeme na korpus a koláč pečeme v troubě vyhřáté na 160 stupňů Celsia asi 35 minut do ztuhnutí náplně.
 - 
                                5
Upečený koláč necháme vychladnout a až do podávání uložíme do chladničky.
 
            
                                                
                                                
                                                
                                                
                                                
                                                
                                                
                                                