Králík se svíčkovou omáčkou
Suroviny
- 100 g Máslo čerstvé
 - 140 g Slanina vepřová
 - 1 kávová lžička Nové koření mleté
 - 1 kávová lžička Pepř černý celý
 - 0.25 ks Celer bulvový
 - 2 ks Cibule
 - 2 ks Mrkev kořen
 - 2 ks Bobkový list
 - 4 ks Jalovec
 - 1 ks Petržel kořen
 - 3.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
 - 8 dl Voda pitná
 - 1 kg Králík
 - 5 polévková lžíce Džem brusinkový
 - 1.5 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 - 3 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
 - 1 polévková lžíce Sůl
 - 2 polévková lžíce Cukr krupice
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1108 kcal
 - Sacharidy 45 g
 - Tuky 209 g
 - Sodík 1061 mg
 - Bílkoviny 70 g
 - Uhlovodany 24 g
 - Cholesterol 292 mg
 - Draslík 963.9 mg
 - Vláknina 8987.4 mg
 - Vitamín A 8987.4 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 44.1 mg
 - Vitamín E 0.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 26 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Očistíme, omyjeme a nakrájíme nadrobno zeleninu: mrkev, celer, petržel a cibuli. Slaninu pokrájíme na hranolky.
 - 
                                2
Vykuchaného králíka (bez hlavy) rozporcujeme, odstraníme tuk, blány a dobře ho omyjeme. Pak porce prošpikujeme slaninou a maso osolíme.
 - 
                                3
Maso dáme do pekáče, celého obložíme zeleninou, přidáme nové koření, bobkový list, celý pepř, jalovec, cukr a zalijeme vodou s octem. Pekáč zakryjeme poklicí a dáme do chladničky. Králíka necháme v marinádě 1 - 2 dny. Maso během té doby obracíme 1 - 2 za den.
 - 
                                4
Po dvou dnech maso dáme péct i se zeleninou a marinádou. Přidáme k němu 100 g másla a pečeme pod poklicí při 220°C. Během pečení maso otáčíme a poléváme výpekem. Pečeme přibližně 50 - 60 minut. Pokud bude potřeba, přilijeme 1 - 2 dl vody.
 - 
                                5
V malé pánvi si rozpustíme cukr a za stálého míchání upražíme karamel.
 - 
                                6
Když je maso měkké, vyjmeme ho ze zeleniny. Ještě odstraníme koření s bobkovým listem a zeleninu rozmixujeme. Poté omáčku dáme znovu na plotnu a přivedeme k varu.
 - 
                                7
Ve smetaně (2.5 dl) si důkladně rozmícháme hladkou mouku a zamícháme ji do omáčky. Krátce asi 3 - 4 minuty povaříme. Přimícháme karamel, podle chuti dosolíme nebo osladíme cukrem. Králíka vložíme zpět do omáčky a prohřejeme.
 - 
                                8
Každou porci ozdobíme kopečkem neslazené tuhé šlehačky, kterou jsme si vyšlehali z 1 dl smetany. Na ni položíme lžíci brusinkového džemu.