Zavařenina z hrušek s portským vínem
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 79 kcal
 - Sacharidy 19 g
 - Tuky 0 g
 - Sodík 0 mg
 - Bílkoviny 0 g
 - Uhlovodany 19 g
 - Cholesterol 0 mg
 - Draslík 23.1 mg
 - Vláknina 920.7 mg
 - Vitamín A 920.7 mg
 - Vitamín B6 0 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 1.2 mg
 - Vitamín E 0 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 0 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Oloupané vyzrálé hrušky a jablka rozčtvrtíme, vykrojíme jádřince a čtvrtky ovoce nahrubo nastrouháme přímo do hrnce. Přilejeme portské víno a na slabém plameni vaříme asi 20 minut, ovoce se začne rozpadat. Měrkou změříme množství ovocné kaše, máme-li jí více než 1 l ještě krátkou dobu vaříme. Sejmeme z ohně a necháme vychladnout.
 - 
                                2
Do vychladlé ovocné směsi zamícháme citronovou šťávu a želírovací cukr 1+1, přivedeme k varu a 4 minuty vaříme klokotem za neustálého míchání. Sejmeme z plamene a plníme do horkou vodou vypláchnutých sklenic se šroubovacími víčky.