Rybízová marmeláda

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 70 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 800 g Cukr krupice
  • 40 g Pektogel
  • 200 ml Voda pitná
  • 1 špetka Sorban draselný
  • 2 kg Rybíz černý
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 437 kcal
  • Sacharidy 111 g
  • Tuky 1 g
  • Sodík 6 mg
  • Bílkoviny 3 g
  • Uhlovodany 111 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 645.6 mg
  • Vláknina 0 mg
  • Vitamín A 0 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 362 mg
  • Vitamín E 2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 3.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Rybíz důkladně očistíme a opláchneme pod tekoucí vodou. Necháme okapat. Dáme do kastrolu, podlijeme 2 dl vody a rozmačkáme. Hrnec přiklopíme a na středním ohni rybíz vaříme až do jeho rozvaření. Stáhneme z ohně a necháme vychladnout.

  • 2

    Vychladlý rybíz prolisujme na mlýnku na ovoce. Změříme množství tekutiny a na 1 l a přidáme 800 g cukru. Hrnec vrátíme na sporák a vaříme, aby se rozpustil cukr, za stálého míchání povaříme ještě 10 minut. Přidáme Pektogel, zamícháme, přisypeme ještě Sorban, povaříme 1 minutu a marmeládu stáhneme ze sporáku.

  • 3

    Hotovou marmeládou plníme připravené sklenice. Dobře je uzavřeme, obrátíme víčky dolu na 5 minut, potom zase obrátíme. Necháme marmeládu vychladnout a uskladníme na suchém a chladném místě.

Komentáře k receptu