Omáčka rajčatová

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 115 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 50 g Celer bulvový
  • 140 g Máslo čerstvé
  • 50 g Mrkev kořen
  • 150 g Rajčata
  • 50 g Cukr krupice
  • 50 g Petržel kořen
  • 40 g Mouka pšeničná hladká
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Nové koření celé
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý celý
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Bobkový list
  • 0.5 l Vývar z hovězích kostí
  • 2 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
  • 2 polévková lžíce Protlak rajčatový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 435 kcal
  • Sacharidy 31 g
  • Tuky 33 g
  • Sodík 652 mg
  • Bílkoviny 7 g
  • Uhlovodany 20 g
  • Cholesterol 48.3 mg
  • Draslík 748 mg
  • Vláknina 4630 mg
  • Vitamín A 4630 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 24.1 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 40.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Umytou kořenovou zeleninu spolu s cibulí oloupeme, nakrájíme na drobné kostičky nebo nastrouháme na hrubém struhadle a vložíme do kastrolu na 100 g rozehřátého másla. Přidáme hladkou mouku, zamícháme, ještě krátce opékáme, poté zalijeme vývarem, přidáme cukr, sůl, pepř, nové koření, bobkový list, ocet a rajčatový protlak. Zamícháme, přivedeme k varu a mírném ohni vaříme asi hodinu. Následně omáčku přecedíme.

  • 2

    Rajčata spaříme, oloupeme a vymačkáme z nich jadérka. Dužinu krájíme na drobné kostičky, krátce je podusíme na 40 g másla a přidáme do hotové omáčky. Je-li třeba, přisolíme.

Komentáře k receptu