Moravská sladká omáčka z pravých švestek

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 45 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 600 g Švestky
  • 100 ml Voda pitná
  • 1 kávová lžička Skořice mletá
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 5 ks Hřebíček
  • 2 špetka Anýz mletý
  • 2 polévková lžíce Cukr krupice
  • 1 polévková lžíce Citrónová šťáva
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 102 kcal
  • Sacharidy 25 g
  • Tuky 1 g
  • Sodík 100 mg
  • Bílkoviny 1 g
  • Uhlovodany 25 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 245.4 mg
  • Vláknina 4929.5 mg
  • Vitamín A 4929.5 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 14.8 mg
  • Vitamín E 0.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 0.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Omyté zralé (až přezrálé) švestky rozpůlíme, vypeckujeme, pomeleme na masovém strojku (nebo pokrájíme na drobné kousky). Dáme je do kastrólu, přidáme k nim vodu, cukr, sůl, skořici, hřebíček a anýz. Pod pokličkou švestky za častého promíchání pomalu dusíme doměkka, až je z nich uvařená kašovitá omáčka.

  • 2

    Před koncem vaření vyjmeme koření, podle chuti omáčku dochutíme citrónovou šťávou, připadně i cukrem, propasírujeme ji přes síto a podáváme ji jako přílohu.

Komentáře k receptu