Slepičí bujon na čínský způsob

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 135 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 200 g Celer bulvový
  • 150 g Kuřecí prsa
  • 200 g Mrkev kořen
  • 150 g Pórek
  • 100 g Petržel kořen
  • 150 g Sójové výhonky
  • 1 kávová lžička Pepř černý celý
  • 2 ks Cibule
  • 1 ks Pomeranče
  • 1 ks Chilli paprička
  • 1 l Voda pitná
  • 2.5 dl Víno bílé
  • 1 kg Slepice
  • 1 polévková lžíce Celer - nať
  • 1 polévková lžíce Sůl
  • 1 polévková lžíce Petržel - nať
  • 1 polévková lžíce Bazalka
  • 2 polévková lžíce Marmeláda pomerančová
  • 1 polévková lžíce Tymián čerstvý
  • 2 polévková lžíce Likér Cointreau
  • 1 polévková lžíce Kerblík
  • 2 polévková lžíce Máslo bylinkové
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 719 kcal
  • Sacharidy 39 g
  • Tuky 139 g
  • Sodík 786 mg
  • Bílkoviny 76 g
  • Uhlovodany 35 g
  • Cholesterol 209 mg
  • Draslík 1479.9 mg
  • Vláknina 14927.8 mg
  • Vitamín A 14927.8 mg
  • Vitamín B6 1.6 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 88 mg
  • Vitamín E 0.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 8.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Kuřecí uzená prsa nakrájíme na nudličky. Kerblík omyjeme, lístky otrháme a odložíme na ozdobu. Chilli papričku omyjeme, rozkrojíme, odstraníme semínka a papričku drobně pokrájíme. V pánvi na rozpuštěném bylinkovém másle chilli se sójovými klíčky krátce podusíme.

  • 2

    Pomeranč omyjeme horkou vodou, osušíme, nastrouháme a dáme do misky, přidáme 2 lžíci pomerančového likéru (Cointreau) a 2 lžíce pomerančové marmelády. Směs dobře vymícháme.

  • 3

    Přivedeme k varu 1 litr slepičího bujonu, pomalu přimícháme pomerančovou směs, přidáme chilli se sójovými klíčky a pomalu vaříme 3-5 minut a podle chuti přidáme 1-2 lžičky sójové omáčky.

  • 4

    Bujon podáváme ozdobený kerblíkem.

  • 5

    Slepičí bujon [28675]:

  • 6

    Celou očištěnou slepici omyjeme, rozporcujeme a vložíme do většího hrnce.

  • 7

    Cibuli očistíme z vrchní slupky a omyjeme. Očištěnou mrkev, celer, petržel a pórek omyjeme, pokrájíme na menší kusy a vše přidáme ke slepici. Maso se zeleninou zalijeme 1 litrem vody s 2,5 dl bílého vína. Přidáme petrželovou a celerovou nať, tymián, bazalku, celý černý pepř a sůl. Vodu s ingrediencemi přivedeme k varu, pak ihned snížíme teplotu a polévku necháme pod pokličkou jen mírně probublávat, abychom docílili čistého vývaru.

  • 8

    Když je maso měkké, vývar scedíme. Takto čistý bujon dochutíme solí a podáváme.

  • 9

    Maso obereme od kostí a můžeme ho podávat pokrájené v bujonu nebo ho využijeme k jiným pokrmům.

Komentáře k receptu