Artyčoky s jarní cibulkou a limetkou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 80 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 40 g Máslo čerstvé
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 12 ks Artyčoky
  • 8 ks Cibulka jarní
  • 2 ks Limetka
  • 2 stroužek Česnek
  • 6 dl Voda pitná
  • 2 polévková lžíce Olej olivový
  • 1.5 polévková lžíce Kopr čerstvý
  • 0.5 polévková lžíce Citronová šťáva
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1360 kcal
  • Sacharidy 323 g
  • Tuky 18 g
  • Sodík 2931 mg
  • Bílkoviny 82 g
  • Uhlovodany 323 g
  • Cholesterol 12 mg
  • Draslík 11265.3 mg
  • Vláknina 328178 mg
  • Vitamín A 328178 mg
  • Vitamín B6 3.6 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 371.7 mg
  • Vitamín E 6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 50.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    12 kusů malých artyčoků (nebo 8 ks větších) očistíme a omyjeme. Očištěnou a omytou jarní cibulku svážeme a spolu s artyčoky vložíme do většího hrnce, zalijeme 6 dl vody, přidáme 1 lžíci olivového oleje, 1/2 lžíce citrónové šťávy, očištěný česnek, sůl podle chuti a pomalu artyčoky dusíme pod pokličkou asi 40 minut. Artyčoky vyjmeme, necháme okapat a odstraníme z nich ostrým nožem vnější listy a vnitřní vlákna. Všechny zdřevnatělé části odřízneme a stonky zkrátíme. Zůstane nám jen křehké "srdce". Poté artyčoky vrátíme zpět do hrnce. Omyjeme čerstvý kopr a polovinu s druhou lžíci olivového oleje přidáme do vody k artyčokům. Znovu pod poklicí artyčoky dusíme ještě asi 15-20 minut.

  • 2

    Limetky omyjeme, osušíme a nakrájíme na osminky. Měkké artyčoky rozdělíme na talíře, přidáme k nim i jarní cibulku, ozdobíme osminkami limetky, snítkami kopru, pokapeme rozpuštěným máslem a podáváme.

Komentáře k receptu