Svatojakubské mušle s červeným kaviárem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 37 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 2 ks Limetka
  • 12 ks Mušle svatojakubské
  • 2 stroužek Česnek
  • 0.4 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 3 polévková lžíce Víno bílé
  • 1 polévková lžíce Kopr čerstvý
  • 0.5 polévková lžíce Citronová šťáva
  • 4 polévková lžíce Gin
  • 4 polévková lžíce Kaviár
  • 0.18 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • 2 polévková lžíce Omáčka sojová světlá
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 267 kcal
  • Sacharidy 18 g
  • Tuky 13 g
  • Sodík 1113 mg
  • Bílkoviny 18 g
  • Uhlovodany 18 g
  • Cholesterol 198 mg
  • Draslík 433.7 mg
  • Vláknina 4914.5 mg
  • Vitamín A 4914.5 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 13.3 mg
  • Vitamín E 0.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 6.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Čerstvé mušle pořádně kartáčkem vyčistíme a omyjeme pod tekoucí vodou.

  • 2

    Delším nožem otevřeme otvor do schránky, po povrchu ploché části tělíčko odřízneme od úchytu, které nám tak zůstane ve vypouklé části schránky a pomocí prstu je vyjmeme, dobře promyjeme (hlavně od písku) a odstraníme případné řasy. Oranžový jazýček zmáčkneme a ostrým nožem odřežeme černou část a střívko. Potom mušle znovu omyjeme a osušíme. Lastury znovu dobře omyjeme v horké vodě a osušíme. Použijeme je k servírování místo misky.

  • 3

    Mušle vložíme do misky, zalijeme je sójovou světlou omáčkou a ginem. Necháme je marinovat 10-15 minut. Mezitím omyjeme a osušíme limetky a pokrájíme je na osminky. Čerstvé lístky kopru omyjeme a odložíme na ozdobu.

  • 4

    V pánvi si rozpálíme olej s máslem, přidáme drobně posekaný česnek, který krátce orestujeme. Přidáme tělíčka mušlí, osolíme je, pokapeme citrónovou šťávou a podlijeme bílým vínem. Promícháme, restujeme je 2 minuty, pak je dusíme pod pokličkou 6-8 minut.

  • 5

    Hotové mušle dáme na čisté lastury, ozdobíme plátky limetky, kopru, kopečkem červeného kaviáru a servírujeme.

Komentáře k receptu