Zavařený bezinkový mošt
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 258 kcal
 - Sacharidy 65 g
 - Tuky 2 g
 - Sodík 19 mg
 - Bílkoviny 2 g
 - Uhlovodany 65 g
 - Cholesterol 0 mg
 - Draslík 840.2 mg
 - Vláknina 42000 mg
 - Vitamín A 42000 mg
 - Vitamín B6 0.7 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 108 mg
 - Vitamín E 0 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 4.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Použijeme pouze zralé plody černého bezu, propláchneme je studenou vodou a odstraníme stopky. Důkladně rozmačkáme a necháme několik hodin odstát, aby pustily šťávu.
 - 
                                2
Poté vylisujeme a znovu necháme stát. Jakmile se usadí kal, přecedíme přes plátno, nebo stočíme čistou šťávu gumovou hadičkou.
 - 
                                3
Odměříme 1l šťávy, přilijeme vodu, vmícháme cukr, kyselinu citronovou a vše necháme rozpustit.
 - 
                                4
Hotovou šťávu rozdělíme do lahví, uzavřeme, naskládáme na mřížku zavařovacího hrnce a při teplotě 80 °C sterilujeme 20 minut.
 - 
                                5
Po vyjmutí necháme vychladnout a uchováme na temné, studeném místě.