Koláč s borůvkami a drobenkou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 50 g Droždí
  • 2 kávová lžička Sůl
  • 3 ks Vejce slepičí
  • 0.5 l Borůvky
  • 2.5 dl Mléko polotučné
  • 0.5 kg Mouka polohrubá
  • 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1 polévková lžíce Tuk Hera jedlý
  • 1 polévková lžíce Cukr moučkový
  • 3 polévková lžíce Cukr krystal
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 496 kcal
  • Sacharidy 86 g
  • Tuky 11 g
  • Sodík 601 mg
  • Bílkoviny 17 g
  • Uhlovodany 84 g
  • Cholesterol 130.8 mg
  • Draslík 408.3 mg
  • Vláknina 10666.7 mg
  • Vitamín A 10666.7 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 8.1 mg
  • Vitamín E 0.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 5.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Borůvky pečlivě přebereme, důkladně propláchneme v cedníku studenou vodou a necháme je okapat. Jedno vajíčko rozšleháme v misce.

  • 2

    V míse z teplého mléka, 2 lžic cukru a rozdrobeného droždí připravíme kvásek, který necháme na teplém místě odpočinout. Pak přisypeme všechnu mouku mimo dvou lžic, sůl, tuk a zbylá vejce a vařečkou vypracujeme vláčné těsto. Zakryjeme ho čistou utěrkou a necháme v teple vykynout.

  • 3

    Na drobenku smícháme v míse 2 lžíce polohrubé mouky, moučkový cukr a máslo.

  • 4

    Plech si vyložíme pečicím papírem, vykynuté těsto rozválíme a přeneseme na pečicí papír. U těsta vytvarujeme vyšší okraje, posypeme ho borůvkami, pocukrujeme, posypeme drobenkou a okraje potřeme rozšlehaným vajíčkem.

  • 5

    Koláč pečeme 20 až 30 minut ve středně vyhřáté troubě.

Komentáře k receptu