Nepečený dezert s jahodami od Julie Child

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 700 g Jahody zahradní
  • 400 g Cukrářské piškoty
  • 180 g Cukr moučkový
  • 500 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 10 ks Ořechy vlašské
  • 8 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 4 plátek Mandle plátky
  • 1.5 polévková lžíce Cukr moučka
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1110 kcal
  • Sacharidy 65 g
  • Tuky 90 g
  • Sodík 15 mg
  • Bílkoviny 24 g
  • Uhlovodany 38 g
  • Cholesterol 351.2 mg
  • Draslík 574.6 mg
  • Vláknina 16200 mg
  • Vitamín A 16200 mg
  • Vitamín B6 0.7 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 42.5 mg
  • Vitamín E 1.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 3.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Očištěné, omyté jahody osušíme a přes síto je prolisujeme do mísy. Jahodové pyré odložíme do lednice zchladnout.

  • 2

    V míse vyšleháme žloutky s cukrem do pěny. V hlubším hrnci nebo hlubší pánvi přivedeme vodu téměř do varu. Do vody posadíme mísu se žloutkovou pěnou a šleháme tak dlouho, až začne houstnout a bude hodně horká (na dotek). Poté mísu vložíme do nádoby se studenou vodou a šleháme směs tak dlouho, až znovu vychladne. Ze smetany vyšleháme tuhou šlehačku. V polovině šlehání přidáme do šlehačky 1.5 lžíce moučkového cukru.

  • 3

    Dno dortové formy vyložíme pečlivě pečícím papírem. Formu nevymazáváme. Boky obložíme na výšku dlouhými cukrářskými piškoty a vyložíme jimi i dno. Do žloutkové směsi přimícháme jahodové pyré, poté zlehka zapracujeme šlehačku. Vzniklý krém si rozdělíme na 2 díly. 1/2 krému naplníme střed formy, ten zakryjeme piškotami, na ně naneseme 2/2 krému, který uhladíme. Povrch ozdobně pokryjeme plátky mandlí a půlkami vlašských ořechů.

  • 4

    Dezert dáme do lednice ztuhnout, až pak jej servírujeme.

Komentáře k receptu