Jablka v županu s čedarem
Suroviny
- 175 g Máslo čerstvé
 - 120 g Sýr Čedar
 - 75 g Cukr třtinový
 - 30 g Hrozinky
 - 30 g Ořechy vlašské
 - 60 g Máslo čerstvé
 - 365 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 300 ml Džus jablečný
 - 125 ml Sirup javorový
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Skořice mletá
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 6 ks Jablka
 - 6 ks Hřebíček
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 879 kcal
 - Sacharidy 110 g
 - Tuky 45 g
 - Sodík 278 mg
 - Bílkoviny 15 g
 - Uhlovodany 65 g
 - Cholesterol 108.9 mg
 - Draslík 421.9 mg
 - Vláknina 13191.5 mg
 - Vitamín A 13191.5 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 29 mg
 - Vitamín E 0.6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 45.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Mouku smícháme se solí, rozdrobeným máslem, studenou vodou a strouhaným čedarem. Rukama nebo hnětačem vypracujeme vláčné těsto.
 - 
                                2
V míse smícháme cukr, hrozinky, ořechy, máslo a skořici. Jablka oloupeme, vyjmeme jádřince, ale neprořízneme jablka zcela.
 - 
                                3
Z těsta oddělíme 45 g, zbytek vyválíme na obdélník 52 x 35 cm. Obdélník rozkrájíme na 6 čtverců o straně 17,5 cm. Jablka postavíme do středů čtverců, do otvoru v jablku dáme náplň a okraje těsta potřeme rozšlehaným vejcem. Vrcholy těsta přitlačíme k povrchu jablka. Stejný postup opakujeme se všemi jablky.
 - 
                                4
Jablka přendáme na vymazaný plech. Z odloženého těsta vyválíme plát o síle 5 mm a vykrájíme 12 lístků, na které vyznačíme žebra. Jablka v županu potřeme rozšlehaným vejcem a na vrchol každého umístíme dva lístky, které rovněž potřeme vejcem. Mezi lístky zapíchneme hřebíček kulatou částí dolů, aby vypadal jako stopka.
 - 
                                5
Pečeme v předehřáté troubě na 200°C asi 35 minut. Po této době polijeme jablka směsí sirupu a jablečné šťávy. Pečeme ještě 15 minut, občas podlijeme omáčkou. Podáváme teplé s omáčkou.