Koláč se třemi náplněmi
Suroviny
- 50 g Hrozinky
 - 100 g Máslo čerstvé
 - 500 g Mouka polohrubá
 - 30 g Droždí
 - 250 g Mák mletý
 - 100 g Cukr moučkový
 - 500 g Tvaroh měkký
 - 0.5 kávová lžička Skořice mletá
 - 4 ks Jablka
 - 2 ks Vejce slepičí
 - 1 ks Cukr vanilka
 - 1 ks Cukr skořicový
 - 1 špetka Sůl
 - 0.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
 - 3.5 dl Mléko polotučné
 - 11.5 polévková lžíce Cukr krupice
 - 1 polévková lžíce Rum
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 816 kcal
 - Sacharidy 118 g
 - Tuky 29 g
 - Sodík 195 mg
 - Bílkoviny 28 g
 - Uhlovodany 113 g
 - Cholesterol 83.2 mg
 - Draslík 563.5 mg
 - Vláknina 21853.9 mg
 - Vitamín A 21853.9 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 4.7 mg
 - Vitamín E 0.9 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 17.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Do hrnečku si dáme 1 dl vlažného mléka, rozdrobené droždí a 1/2 lžíce krupicového cukru a necháme vzejít kvásek. Do mísy prosejeme 500 g polohrubé mouky, přidáme k ní vzešlý kvásek, 100 g moučkového cukru, 100 g rozpuštěného vlahého másla, 1 lžíci rumu, špetku soli a 1 žloutek. Promícháme a pomalým přidáváním vlahého mléka (2 dl) zaděláme hladké vláčné těsto, které zakryjeme utěrkou a necháme v teple vykynout (30 -45 minut).
 - 
                                2
Mezitím, co nám bude těsto kynout si připravíme 3 náplně.
 - 
                                3
Tvarohová náplň: do mísy dáme 500 g měkkého tvarohu, 4 lžíce krupicového cukru, 1 vejce, 0.5 dl smetany, 1 vanilkový cukr a 50 g omytých hrozinek.
 - 
                                4
Maková náplň: do menšího rendlíku si dáme 250 g jemně pomletého máku, 0.5 dl lžic mléka, 1/2 lžičky skořice a 3 lžíce krupicového cukru s vanilkovou příchutí. Směs za stálého míchání krátce povaříme a pak necháme mák vychladnout.
 - 
                                5
Jablková náplň: omytá a oloupaná 4 větší jablka zbavíme jadřinců a nakrájíme je na tenké plátky. V míse je promícháme se 4 lžícemi krupicového cukru a skořicovým cukrem.
 - 
                                6
Vykynuté těsto rozválíme na pomoučeném vále na plát tak velký, jako je pečící plech. Těsto přeneseme na plech vyložený s pečícím papírem a potřeme ho tvarohovou náplní. Na tvarohovou náplň rozetřeme makovou náplň a na ni dáme jablkovou náplň. Okraje koláče potřeme rozšlehaným bílkem a dáme ho péct do předem vyhřáté trouby. Koláč pečeme pomalu při 200°C dozlatova asi 20 minut.
 - 
                                7
Vychladlý koláč pokrájíme a nabízíme ho o svátcích koledníkům.