Koláč s jablky a tvarohem
Suroviny
- 100 g Med včelí
 - 300 g Mouka pšeničná celozrnná
 - 100 g Slunečnice - semena
 - 750 g Tvaroh měkký - nízkotučný
 - 2 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
 - 6 ks Vejce slepičí
 - 1.6 dl Olej slunečnicový
 - 1 kg Jablka
 - 3 polévková lžíce Mléko polotučné
 - 1 polévková lžíce Citronová šťáva
 - 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 632 kcal
 - Sacharidy 61 g
 - Tuky 34 g
 - Sodík 374 mg
 - Bílkoviny 24 g
 - Uhlovodany 34 g
 - Cholesterol 193.6 mg
 - Draslík 409.4 mg
 - Vláknina 13773.5 mg
 - Vitamín A 13773.5 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 6.4 mg
 - Vitamín E 13.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
V míse smícháme 150 gramů tvarohu, půl deci oleje, mléko, jedno vejce a 20 gramů medu. K směsi přisypeme celozrnnou mouku a prášek do pečiva, vše důkladně prohněteme a těsto necháme 30 minut odpočinout. Jablka oloupeme, nakrájíme na plátky a potřeme citronovou šťávou.
 - 
                                2
Slunečnicová semínka opražíme v rozpálené pánvi bez oleje.
 - 
                                3
Zbylá vajíčka rozklepneme a bílky oddělíme od žloutků. Žloutky smícháme se zbylým tvarohem a medem, dvěma lžícemi hladké mouky a polovinou oleje. Z bílků ušleháme tuhý sníh a ten postupně přimícháme k tvarohové směsi.
 - 
                                4
Na plech rozložíme pečicí papír, na něj dáme rozválené uleželé těsto. Potřeme ho olejem, naskládáme na něj plátky jablek, na ně rozetřeme tvarohovou směs a tu posypeme opraženými semínky slunečnice. Plech vložíme do trouby a koláč pečeme 30 minut při teplotě 180 stupňů. Pak troubu vypneme a koláč necháme ještě dalších 5 minut dopéct.