Jablečný koláč se smetanou
Suroviny
- 180 g Máslo čerstvé
 - 250 g Mouka pšeničná hladká
 - 80 g Mandle
 - 110 ml Smetana na šlehání
 - 1 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
 - 6 ks Jablka
 - 1 ks Vaječný bílek slepičí
 - 2 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 3 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 2 ks Vejce slepičí
 - 1 špetka Sůl
 - 6 polévková lžíce Hrách loupaný
 - 2.5 polévková lžíce Med včelí
 - 2 polévková lžíce Voda pitná
 - 2.5 polévková lžíce Cukr krupice
 - 1 polévková lžíce Cukr vanilka
 - 0.5 polévková lžíce Citronová šťáva
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 724 kcal
 - Sacharidy 82 g
 - Tuky 40 g
 - Sodík 53 mg
 - Bílkoviny 15 g
 - Uhlovodany 45 g
 - Cholesterol 426.3 mg
 - Draslík 316.8 mg
 - Vláknina 8708.3 mg
 - Vitamín A 8708.3 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 9.5 mg
 - Vitamín E 1.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 34.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Troubu předehřejeme na 190 °C, 30 g másla rozpustíme a vytřeme jím dortovou formu. Oloupaná jablka zbavíme jádřinců, jablka nakrájíme na plátky a pokapeme citronovou šťávou. Mandle umeleme. Smetanu (odložíme 1 lžíci stranou) rozmícháme se 2 žloutky, vejci, vanilkou, cukrem a mletými mandlemi.
 - 
                                2
Ze surovin na těsto vypracujeme hladké těsto a necháme asi půl hodiny v chladničce. Poté z těsta oddělíme zhruba pětinu a odložíme. Zbylé těsto rozválíme, vyložíme jím vymazanou formu tak, abychom utvořili vyšší okraje. Dno promícháme vidličkou a ještě dáme na chvíli do chladu.
 - 
                                3
Dno těsta pokryjeme pečicím papírem, překryjeme hrachem a v předehřáté troubě pečeme asi 10 minut.
 - 
                                4
Z odloženého těsta vytvoříme proužky.
 - 
                                5
Po předpečení odstraníme hrách a papír. Okraje potřeme rozšlehaným bílkem, poklademe plátky jablek a zalijeme smetanou. Přes koláč šikmo do mřížky klademe proužky těsta, potřeme je odloženou smetanou rozmíchanou se žloutkem a dáme péct. Pečeme asi 20 minut, až těsto zrůžoví.