Koláč s broskvemi

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 125 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 100 g Cukr moučkový
  • 205 g Máslo čerstvé
  • 285 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 4 ks Broskve
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Muškátový oříšek
  • 6 polévková lžíce Voda pitná
  • 2 polévková lžíce Citronová šťáva
  • 3 polévková lžíce Maizena - kukuřičný škrob
  • 0.5 polévková lžíce Skořice mletá
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 848 kcal
  • Sacharidy 102 g
  • Tuky 45 g
  • Sodík 79 mg
  • Bílkoviny 12 g
  • Uhlovodany 49 g
  • Cholesterol 122.8 mg
  • Draslík 367.3 mg
  • Vláknina 10211.5 mg
  • Vitamín A 10211.5 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 13.4 mg
  • Vitamín E 1.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 58.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Koláčovou formu vymažeme tukem a vysypeme moukou.

  • 2

    V míse utvoříme žmolenkové těsto z prosáté hladké mouky, špetky soli a 175 gramů másla. Přidáme vody jen tolik, aby se nám těsto spojilo. Utvoříme z něj jednu větší a jednu menší kouli a dáme je ve fólii na půl hodiny do chladničky.

  • 3

    Na pomoučeném vále vypracujeme větší kouli těsta dohladka, rozválíme kruhovou placku, aby v koláčové formě přesahovala přes okraj a dáme na patnáct minut do chladničky.

  • 4

    Mezitím sloupneme broskve tak, že je vhodíme na pár sekund do vroucí vody a poté do studené. Broskve vypeckujeme, nakrájíme na plátky a smícháme s citronovou štávou, cukrem, maizenou a mletým kořením.

  • 5

    I z druhé koule na válu vyválíme placku, z níž vykrajujeme tvary lístků, na nichž vytvoříme žebroví.

  • 6

    Těsto ve formě vyndáme z lednice, pomažeme rozšlehaným vajíčkem, poklademe od středu plátky broskví a pokapeme rozpuštěným máslem. Na broskve pokládáme lístky těsta, začneme od kraje a v kruhu se dostaneme do středu. Těsto potřeme vajíčkem, v troubě předehřáté na 220 °C pečeme koláč asi deset minut, poté teplotu stáhneme na sto osmdesát stupňů a pečeme ještě zhruba čtyřicet minut. Upečený koláč necháme na mřížce vychladnout.

Komentáře k receptu