Koláč se zapečeným ovocem a s piniemi
Suroviny
- 25 g Oříšky piniové
 - 100 g Máslo čerstvé
 - 100 g Cukr krupice
 - 50 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 100 g Kukuřičná krupice T 600
 - 230 g Meruňky sušené
 - 2.2 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
 - 2 ks Vejce slepičí
 - 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 2 polévková lžíce Citronová kůra
 - 2 polévková lžíce Šťáva citrónová
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 339 kcal
 - Sacharidy 46 g
 - Tuky 16 g
 - Sodík 24 mg
 - Bílkoviny 5 g
 - Uhlovodany 32 g
 - Cholesterol 79.3 mg
 - Draslík 430.6 mg
 - Vláknina 6191.2 mg
 - Vitamín A 6191.2 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 2.4 mg
 - Vitamín E 1.7 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 18.1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Příprava na pečení: dortovou formu vymažeme lžící másla a dno formy vyložíme pečícím papírem. Troubu připravíme k předehřátí na 180°C.
 - 
                                2
Těsto: piniové oříšky nasekáme na drobno. Do hlubší mísy prosejeme hladkou mouku s kypřícím práškem do pečiva a kukuřičnou krupici. Změklé máslo s cukrem a se dvěma lžícemi mléka důkladně promícháme, přidáme citrónovou šťávu, strouhanou citrónovou kůru a vsypeme do směsi sušené ovoce. Roztok důkladně promícháme, poté do něj opatrně vmícháváme mouky s kypřícím práškem do pečiva. Těsto prohněteme do hladka a přemístíme do připravené formy, ve které koláč pečeme asi hodinu. Ke konci pečení vyzkoušíme zapíchnutím špejle, jestli je těsto upečené. Hotový koláč vyklopíme z formy, necháme zcela vychladnout a servírujeme jako moučník.