Jelení guláš se švestkami

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 120 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 40 g Celer bulvový
  • 60 g Cibule
  • 100 g Mrkev kořen
  • 5 g Sůl
  • 5 g Pepř černý mletý
  • 100 g Perník
  • 3 g Skořice mletá
  • 100 g Švestky sušené
  • 1000 g Jelení maso
  • 20 g Protlak rajčatový
  • 20 ml Olej olivový
  • 500 ml Víno červené
  • 20 ml Víno jablečné
  • 1 kávová lžička Jalovec
  • 3 ks Bobkový list
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 656 kcal
  • Sacharidy 47 g
  • Tuky 14 g
  • Sodík 627 mg
  • Bílkoviny 60 g
  • Uhlovodany 44 g
  • Cholesterol 212.5 mg
  • Draslík 1205.7 mg
  • Vláknina 7541.3 mg
  • Vitamín A 7541.3 mg
  • Vitamín B6 1.1 mg
  • Vitamín B12 0.2 mg
  • Vitamín C 1.8 mg
  • Vitamín E 0.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 10 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Sušené švestky namočíme do jablečného vína, přidáme skořici.

  • 2

    V pekáči rozehřejeme olej a maso důkladně smažíme asi 5 minut, osolíme ho a opepříme.

  • 3

    Zeleninu očistíme, omyjeme, nakrájíme na kostičky, přidáme k masu a smažíme asi 5 minut. Přidáme rajčatový protlak, bobkový list a jalovčinky. Mícháme 2 minuty a přilijeme červené víno. Asi 10 minut vaříme na prudkém ohni. Přilijeme 1 l vody, přivedeme k varu, vaříme na středním ohni bez pokličky asi 1 hodinu.

  • 4

    Maso a zeleninu vyjmeme. Zeleninu propasírujeme sítem a přidáme ji k masu. Uložíme do tepla. Perník nastrouháme, vmícháme do omáčky a necháme ho rozpustit.

  • 5

    Maso se zeleninou vrátíme do omáčky a přidáme namočené švestky. Vše krátce prohřejeme.

Komentáře k receptu