Melounový košík

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 25 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 1 ks Mango
  • 1 ks Chilli paprička
  • 2 ks Šalotka
  • 6 ks Kaštany vodní
  • 1 ks Meloun vodní
  • 1 ks Salát Lollo Biondo
  • 0.25 hrst Koriandr čerstvý
  • 2 polévková lžíce Citronová šťáva
  • 1 polévková lžíce Omáčka sojová světlá
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 322 kcal
  • Sacharidy 80 g
  • Tuky 1 g
  • Sodík 149 mg
  • Bílkoviny 7 g
  • Uhlovodany 80 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 1223.9 mg
  • Vláknina 7959 mg
  • Vitamín A 7959 mg
  • Vitamín B6 0.7 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 86.7 mg
  • Vitamín E 1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 2.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Kaštany opražíme a nakrájíme na čtvrtky. Šalotku pokrájíme na drobno. Mango omyjeme, oloupeme a nakrájíme na tenké dlouhé proužky. Chilli papričku zbavíme semen a drobně rozkrájíme.

  • 2

    Mango vložíme do misky, přelijeme studenou vodou a necháme několik minut odstát. Mezitím smícháme chilli papričku se šalotkou, citronovou šťávou a sójovou omáčkou. Vodu z manga slijeme, k mangu přidáme vodní kaštany a promícháme.

  • 3

    Meloun na spodní straně seřízneme tak, aby stál. V polovině melounu zapíchneme nůž a melounem otáčíme poté tak, aby nám vznikla půlící čára. V pravém úhlu k této lince vyznačíme dvě rovnoběžné linky vzdálené od sebe 2,5 cm (vznikne nám tím ucho košíku) přes vrchol melounu až k lince vedené ve středu melounu.

  • 4

    Poté ostrým nožem uděláme hluboké svislé řezy podle linek vyznačujících ucho košíku. Uděláme rovný nebo zubatý řez podle linky vedené ve středu melounu. Nůž vždy směřuje ke středu melounu a musí být rovnoběžný s pracovní deskou. Jedině tak bude možné vyřezaný kus melounu po setkání řezů bez potíží vytáhnout.

  • 5

    Z melounu vydlabeme téměř všechnu dužninu. Vnitřek vysteleme salátovými listy a naplníme směsí manga a vodních kaštanů. Pokapeme zálivkou, ozdobíme koriandrem a servírujeme.

Komentáře k receptu