Vánoční perníková kolednice s makovou náplní

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 70 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 100 g Cukr krupice
  • 500 g Mouka polohrubá
  • 42 g Droždí
  • 200 g Perník
  • 200 g Mák mletý
  • 100 g Hera
  • 1 kávová lžička Cukr krystal
  • 2 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 hrst Hrozinky
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Skořice mletá
  • 1 špetka Badyán
  • 4 dl Mléko plnotučné
  • 1 dl Mléko polotučné
  • 2 dl Sirup řepný
  • 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • 4 polévková lžíce Rum
  • 2 polévková lžíce Cukr práškový s vanilkovou příchutí
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 762 kcal
  • Sacharidy 113 g
  • Tuky 27 g
  • Sodík 240 mg
  • Bílkoviny 18 g
  • Uhlovodany 107 g
  • Cholesterol 97.6 mg
  • Draslík 430.4 mg
  • Vláknina 15504.9 mg
  • Vitamín A 15504.9 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.1 mg
  • Vitamín E 3.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 313.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Připravíme si kvásek: do hrnečku dáme 1 dl vlažného mléka, 1 lžičku cukru a 42 g čerstvého droždí a necháme vzejít kvásek.

  • 2

    Do mísy si nasypeme prosátou polohrubou mouku, přidáme vzešlý kvásek, cukr, 2 žloutky, 100 g rozpuštěného (vlažného) rostlinného tuku zn. Hera, 2 dl vlažného mléka a špetku soli. Směs promícháme a uhněteme vláčné těsto. Pokud by bylo tuhé, můžeme během zpracování těsta přidat trošku mléka, důležité je, aby těsto bylo dobře propracované.

  • 3

    Pak ho posypeme 1 lžící hladké mouky, zakryjeme čistým plátnem a necháme v teple vykynout (přibližně 35 - 50 minut).

  • 4

    Mezitím si připravíme makovou náplň. Nastrouháme si do mísy perník a do druhé mísy si pomeleme jemně mák. Pomletý mák dáme do menšího hrnce, přilijeme 2 dl mléka, promícháme a při mírné teplotě přivedeme k varu. Přidáme 2 lžíce cukru s vanilkou, hrozinky, 1 lžíci rumu a špetku pomleté skořice a špetku badyánu. Za stálého míchání mák vaříme 5-8 minut a zahustíme ho 2-3 lžícemi nastrouhaného perníku. Náplň necháme vychladnout. Vykynuté těsto dáme na hladkou moukou posypaný plech a vyválíme placku o síle 3 cm. Pak radýlkem nakrájíme čtverečky 3x3 cm. Každou buchtičku naplníme mákem ((necelá lžička), spojíme konce a dobře zabalíme. Buchtičky poskládáme do olejem vymazaného pekáče těsně vedle sebe a dáme je péct do předem vyhřáté trouby. Pečeme při 200°C přibližně 15-20 minut dozlatova.

  • 5

    Řepný sirup 1,5 dl dáme do mísy a zředíme ho 2-3 lžícemi tuzemského rumu. Upečené makové buchtičky napíchneme na špejli, namočíme do sirupu a obalíme v nastrouhaném perníku. Jednotlivě je uložíme do papírových košíčků a podáváme.

Komentáře k receptu