Holandské mikulášské perníčky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 45 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 100 g Cukr třtinový
  • 120 g Máslo čerstvé
  • 300 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 0.5 kávová lžička Skořice mletá
  • 0.5 kávová lžička Zázvor mletý
  • 1 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Anýz mletý
  • 1 špetka Pepř bílý
  • 1 špetka Hřebíček mletý
  • 1 špetka Muškátový květ
  • 2 polévková lžíce Med včelí
  • 3 polévková lžíce Mléko plnotučné
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 258 kcal
  • Sacharidy 36 g
  • Tuky 11 g
  • Sodík 28 mg
  • Bílkoviny 4 g
  • Uhlovodany 14 g
  • Cholesterol 51.6 mg
  • Draslík 23.8 mg
  • Vláknina 2095 mg
  • Vitamín A 2095 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.1 mg
  • Vitamín E 0.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 26 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    V míse třeme máslo s cukrem do pěny, přisypáváme polovinu mouky a přidáme špetku soli. Postupně přidáváme zbylou mouku a přisypeme mleté koření. Vznikne hrudkovité těsto - drobenka. Přidáme tekutý med, žloutek a přiléváme mléko. Vypracujeme tužší těsto, které necháme do druhého dne odpočinout v chladu.

  • 2

    Z těsta vytvarujeme stejně velké kuličky, které urovnáme na plech vyložený pečicím papírem a každou kuličku ještě shora i ze stran zmáčkneme. Vzniknou trochu neforemné kostky, typické pro holandské mikulášské perníčky.

  • 3

    Pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 15 minut - perníčky při pečení nezvětší objem, těsto neobsahuje kypřidlo.

Komentáře k receptu