Vanilkový dort s ovocem a mandlemi
Suroviny
- 100 g Maliny
 - 50 g Máslo čerstvé
 - 100 g Třešně
 - 100 g Cukr krupice
 - 125 g Mouka polohrubá
 - 100 g Rybíz červený
 - 30 g Mandle plátky
 - 400 ml Smetana 33% (šlehačka)
 - 1 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
 - 1 ks Kiwi
 - 2 ks Meruňky
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 2 ks Vanilkový lusk
 - 1 ks Máta
 - 4 polévková lžíce Mléko polotučné
 - 1 polévková lžíce Tuk
 - 5 polévková lžíce Likér mandlový - Amaretto
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 408 kcal
 - Sacharidy 36 g
 - Tuky 28 g
 - Sodík 16 mg
 - Bílkoviny 5 g
 - Uhlovodany 34 g
 - Cholesterol 95.9 mg
 - Draslík 194 mg
 - Vláknina 5242.5 mg
 - Vitamín A 5242.5 mg
 - Vitamín B6 0 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 229 mg
 - Vitamín E 0.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 7.6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Máslo a 75 g cukru šleháme do pěny. Přidáme vejce, mléko a za stálého míchání přisypáváme mouku smíchanou s kypřicím práškem.
 - 
                                2
Těsto nalijeme do dortové formy vymazané tukem, vložíme do středně vyhřáté trouby a pečeme asi 25 minut. Korpus vyklopíme na mřížku a po vychladnutí pokapeme 2 lžícemi likéru.
 - 
                                3
Meruňky spaříme vroucí vodou, oloupeme a vypeckujeme. Kiwi oloupeme a nakrájíme na plátky, omyté třešně vypeckujeme. Maliny a rybíz omyjeme a necháme okapat. Všechno ovoce v míse zakapeme zbylým likérem a necháme rozležet.
 - 
                                4
Mandlové lupínky na pánvi nasucho opečeme dozlatova.
 - 
                                5
Ušleháme smetanu a smícháme ji se zbylým cukrem a dření vydlabanou z vanilkových lusků. Potřeme jí celý povrch dortu, poklademe ovocem a posypeme plátky mandlí. Dort ozdobíme lístky máty.