Malé letní dortíky s jahodovou omáčkou
Suroviny
- 50 g Jahody zahradní
 - 50 g Jahody zahradní
 - 200 g Jahody zahradní
 - 120 g Mléko - podmáslí
 - 200 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 140 g Smetana 12% (konzumní)
 - 100 g Sýr Lučina - termizovaný
 - 110 g Cukr krupice
 - 50 g Mouka polohrubá
 - 80 g Olej slunečnicový
 - 250 ml Smetana 33% (šlehačka)
 - 2 kávová lžička Maizena - kukuřičný škrob
 - 2.5 kávová lžička Kypřící prášek do pečiva
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 1 hrst Meduňka
 - 1 polévková lžíce Smetana 12% (konzumní)
 - 2 polévková lžíce Voda pitná
 - 2 polévková lžíce Cukr krupice
 - 4 polévková lžíce Cukr krupice
 - 1 polévková lžíce Citrónová šťáva
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 320 kcal
 - Sacharidy 36 g
 - Tuky 17 g
 - Sodík 8 mg
 - Bílkoviny 5 g
 - Uhlovodany 22 g
 - Cholesterol 48.2 mg
 - Draslík 49.5 mg
 - Vláknina 2457.5 mg
 - Vitamín A 2457.5 mg
 - Vitamín B6 0 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 14.7 mg
 - Vitamín E 2.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 12.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Troubu předehřejeme na 180°C a připravíme si formu na 24ks mufin, do kterých vložíme papírové košíčky. Omyjeme jahody, odstraníme zelené okvětí a jahody pokrájíme na kousky.
 - 
                                2
Těsto: do mísy prosijeme 200g hladké mouky a 50g polohrubé mouky s kypřícím práškem a přimícháme 150g pokrájených jahod. Vše promícháme a prošleháme ručním el. šlehačem.
 - 
                                3
Do druhé mísy dáme 1 čerstvé vejce, 110g cukru, 140g smetany, 120g podmáslí a 80g oleje. Směs šleháme ručním elektrickým šlehačem do doby, až se všechny suroviny spojí. Postupně tuto směs zašleháme do těsta s jahodami.
 - 
                                4
Připravíme si sýrový krém: v další misce dobře vymícháme 100g Lučiny 1 lžicí smetany 2 lžícemi cukru.
 - 
                                5
Těstem naplníme košíčky pouze do poloviny, na ně rozdělíme 50g pokrájených jahod a sýrový krém. Košíčky pak zakryjeme zbylým těstem.
 - 
                                6
Formu s naplněnými košíčky vložíme do středu předehřáté trouby, pečeme je přibližně 20-25 minut dozlatova. Dobře upečené těsto je na dotek pružné. Upečené košíčky necháme vychladnout.
 - 
                                7
Připravíme si omáčku: 200g omytých jahod pokrájíme do misky. Rozmačkáme je vidličkou a dáme je do kastrólku. Přidáme k nim cukr a pomalu směs přivedeme k varu. Vaříme je při mírné teplotě pouze 5-8 minut do doby, jakmile se rozvaří a cukr se rozpustí. V hrnečku si rozmícháme ve 2 lžicích vody 2 lžičky Maizeny. Jakmile začnou jahody probublávat, přimícháme 1 lžíci citrónové šťávy a Maizenu. Po 30 sekundách jahodovou omáčku dstavíme z plotny a necháme zchladnout.
 - 
                                8
Smetanu v misce vyšleháme na tuhou šlehačku. Vychladlé upečené košíčky polejeme jahodovou omáčkou, ozdobíme je šlehačkou, lístkami meduňky a servírujeme.
 
            
                                                
                                                
                                                
                                                
                                                
                                                
                                                
                                                
                            