Hrachová polévka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 191 kcal
 - Sacharidy 25 g
 - Tuky 7 g
 - Sodík 794 mg
 - Bílkoviny 6 g
 - Uhlovodany 1 g
 - Cholesterol 6.3 mg
 - Draslík 8.6 mg
 - Vláknina 2718.5 mg
 - Vitamín A 2718.5 mg
 - Vitamín B6 0 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 1.2 mg
 - Vitamín E 0 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 1.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Hrách přebereme a propláchneme. Zalijeme ho vodou a necháme máčet, aby nabobtnal. Ve stejné vodě hrách uvaříme doměkka a prolisujeme.
 - 
                                2
Ze tří čtvrtin dávky tuku a prosáté mouky připravíme světlou zásmažku a za stálého prošlehávání metlou ji zalijeme vlažnou vodou.
 - 
                                3
Uvedeme do varu, přidáme rozemnutou majoránku, mletý pepř a za občasného prošlehávání zvolna vaříme nejméně 10 minut.
 - 
                                4
Ke konci varu do polévky přidáme česnek utřený se solí, krátce povaříme a poté polévku procedíme.
 - 
                                5
Nakonec do polévky přidáme polévkové koření a důkladně provaříme.
 - 
                                6
Omytou a jemně nakrájenou petrželovou nať nebo pažitku vsypeme do polévky spolu s osmaženou žemlí při podávání.