Tykvová polévka s batáty
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 530 kcal
 - Sacharidy 53 g
 - Tuky 10 g
 - Sodík 1234 mg
 - Bílkoviny 11 g
 - Uhlovodany 51 g
 - Cholesterol 12 mg
 - Draslík 1228.8 mg
 - Vláknina 6915 mg
 - Vitamín A 6915 mg
 - Vitamín B6 1.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 49.3 mg
 - Vitamín E 0.7 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 33 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Batáty, tykev a šalotku podélně rozpůlíme. Na straně řezu potřeme olejem a naříznutou stranou dolů narovnáme do mělkého pekáče. Přidáme 6 stroužků česneku.
 - 
                                2
V předehřáté troubě na 190 °C pečeme cca 40 minut, dokud zelenina nezměkne a nezezlátne. Poté necháme zchladnout.
 - 
                                3
Z batátů a tykve vybereme dužinu a vložíme do hrnce spolu se šalotkou a dužinou, kterou vymačkáme ze stroužků česneku.
 - 
                                4
Přilijeme vývar a osolíme. Polévku přivedeme k varu, snížíme teplotu a pozvolna vaříme cca 30 minut, dokud zelenina nezměkne.
 - 
                                5
Zchladlou polévku rozmixujeme dohladka, vmícháme smetanu, osolíme, opepříme a necháme 5-10 minut prohřát. Teplou polévku podáváme ozdobenou pažitkou a smetanou.