Kroupová polévka s uzeným bůčkem
Suroviny
- 150 g Ječné kroupy
 - 200 g Brambory
 - 200 g Vepřový bok uzený
 - 250 g Celer bulvový
 - 350 g Hovězí oháňka
 - 350 g Hovězí žebra
 - 350 g Kosti hovězí morkové
 - 30 g Máslo čerstvé
 - 30 g Zelí hlávkové bílé
 - 1 kávová lžička Majoránka
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 2 kávová lžička Sůl
 - 1 ks Cibule
 - 2 ks Cibule
 - 14 ks Pepř 4 barev
 - 1 ks Petržel - nať
 - 2 ks Rajčata
 - 1 ks Mrkev kořen
 - 2 ks Mrkev kořen
 - 1 ks Česnek
 - 1 l Voda pitná
 - 1.5 l Voda pitná
 - 2 polévková lžíce Olej slunečnicový
 - 1 polévková lžíce Olej slunečnicový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 2110 kcal
 - Sacharidy 102 g
 - Tuky 393 g
 - Sodík 1410 mg
 - Bílkoviny 37 g
 - Uhlovodany 94 g
 - Cholesterol 94.6 mg
 - Draslík 1119.8 mg
 - Vláknina 114364 mg
 - Vitamín A 114364 mg
 - Vitamín B6 0.7 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 22 mg
 - Vitamín E 2.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 14.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Kroupy dobře promyjeme a vaříme je v 1 litru čisté vody přibližně 3 minuty. Pak kroupy scedíme, propláchneme pod tekoucí vodou a dáme do hrnce s 1,2 litrem hovězího čistého vývaru. Vaříme je při mírné teplotě do změknutí přibližně 45 minut.
 - 
                                2
Cibuli, česnek, brambory a mrkev očistíme a omyjeme. Mrkev překrojíme a dáme ji s česnekem vařit do polévky ke kroupám. Když se polévka vaří přibližně 20 minut, dáme do ní nakrájené kostičky brambor.
 - 
                                3
Prorostlý uzený bůček nakrájíme na tenké proužky. Cibuli pokrájíme nadrobno. V pánvi na rozpáleném oleji slaninu s cibulí orestujeme dozlatova a hned přidáme do polévky. Přimícháme sušenou majoránku a vše vaříme společně do změknutí krup. Polévku dochutíme solí, pepřem a podáváme.
 - 
                                4
Hovězí vývar z kostí [27725]:
 - 
                                5
Hovězí kosti, žebra a volskou oháňku dobře omyjeme, necháme odkapat, vložíme do hrnce se studenou vodou a dáme vařit. Když voda s kostmi a masem přijde k varu, zmírníme teplotu a necháme pomalu probublávat.
 - 
                                6
Očistíme a omyjeme česnek, mrkev, petržel s celerem a přidáme do vody k masu. Oloupanou cibuli pokrájenou nadrobno zpěníme dozlatova v pánvi na rozehřátém másle s olejem. Pak ji přidáme do vařícího vývaru s 10 zrnkami barevného pepře a vývar budeme pomalu vařit 2 hodiny. Přibližně 30 minut před dovařením vložíme do vývaru 2 omytá rozkrojená rajčata a 1 list hlávkového zelí (asi 30g).
 - 
                                7
Po uvaření kosti vyjmeme, maso obereme a pokrájíme na kousky. Vývar scedíme, ochutíme solí, mletým pepřem, pokrájené maso vrátíme do vývaru a podáváme.