Pirátský hrnec
Suroviny
- 250 g Brambory
 - 300 g Rajčata
 - 200 g Krevety tygří - loupané
 - 200 g Fazolové lusky zelené
 - 500 g Mušle Venušiny
 - 250 g Rybí hlavy
 - 250 g Rybí odřezky
 - 150 g Slávky nakládané
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 1.5 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 kávová lžička Pepř černý celý
 - 0.5 kávová lžička Pepř bílý
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Bobkový list
 - 3 ks Šalotka
 - 1 ks Chilli paprička
 - 5 ks Pepř černý celý
 - 8 ks Mušle svatojakubské
 - 2 špetka Nové koření mleté
 - 2 špetka Zázvor mletý
 - 3 špetka Šafrán
 - 2 špetka Chilli koření mleté
 - 3 stroužek Česnek
 - 0.5 l Víno bílé
 - 1 l Voda pitná
 - 1 l Voda pitná
 - 0.5 dl Griotka
 - 2 cl Ocet kvasný lihový
 - 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 0.5 polévková lžíce Petržel - nať
 - 2 polévková lžíce Máslo bylinkové
 - 4 polévková lžíce Máslo bylinkové
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 957 kcal
 - Sacharidy 91 g
 - Tuky 31 g
 - Sodík 1569 mg
 - Bílkoviny 70 g
 - Uhlovodany 89 g
 - Cholesterol 108.9 mg
 - Draslík 2083.7 mg
 - Vláknina 38881.2 mg
 - Vitamín A 38881.2 mg
 - Vitamín B6 1.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 51.9 mg
 - Vitamín E 1.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 31.1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Nakládané slávky scedíme, dáme je do mísy, zalijeme třešňovicí a marinujeme asi 10 minut.
 - 
                                2
Uvaříme krevety: do jednoho hrnce dáme vodu s octem, sůl, celý pepř a bobkový list. Vodu s kořením vaříme asi 5 minut. Pak do vývaru vhodíme krevety a 3 minuty je povaříme, scedíme a necháme odkapat, vložíme zpět do hrnce a rychle nad ohněm osušíme.
 - 
                                3
Oloupané omyté brambory pokrájíme na menší kostky. Zelené fazolové lusky očistíme, omyjeme a nakrájíme na menší dílky. Očištěnou cibuli pokrájíme na tenká kolečka. V pánvi na bylinkovém másle cibuli dozlatova orestujeme.
 - 
                                4
V druhém hrnci rozehřejeme máslo, přimícháme černý pepř, pak fazolové lusky, které krátce podusíme. Přilijeme 1 litr bujonu z mušlí, přidáme do něj brambory. Bujon přivedeme k varu, snížíme teplotu a vaříme 5 minut.
 - 
                                5
Doložíme marinované slávky, 3 špetky šafránu, uvařené krevety, polévku dochutíme solí, pepřem a vaříme ještě asi 4-5 minuty a podáváme.
 - 
                                6
Bujon z mušlí a ryb [30049]:
 - 
                                7
Omyjeme 0.5 kg rybích odřezků - např. hlavy, hřbetní kosti ap. a odložíme do mísy. Dobře očistíme a omyjeme 8 ks svatojakubských a 0.5 kg Venušiných mušlí a přidáme je k rybím odřezkům.
 - 
                                8
Omyjeme a rozkrojíme chilli papričku, zbavíme ji semínek a pokrájíme na menší kousky. 3 ks očištěné šalotky pokrájíme nadrobno, oloupaný česnek prolisujeme a spolu s mušlemi a rybími odřezky za občasného promíchání dusíme ve větším hrnci na bylinkovém másle přibližně 5 minut.
 - 
                                9
Pak přilijeme 1/2 litru bílého vína a 1 litr vody, přidáme mleté nové koření, pepř a chilli a zázvor. Polévku přivedeme k varu, snížíme teplotu a pomalu vaříme 20 minut. Pak do polévky přidáme omytá pokrájená rajčata a vaříme dalších 10 minut.
 - 
                                10
Uvařenou polévku dáme vychladit, pak ji přecedíme přes husté síto do druhého hrnce a dochutíme solí. Takto získáme čistý bujon.
 - 
                                11
Mušle vyjmeme z lastur a podáváme s opečenou bagetou na bylinkovém másle.