Jihočeská kulajda

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 43 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 500 ml Voda pitná
  • 250 ml Smetana zakysaná 14%
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 3 ks Brambory
  • 5 ks Vejce slepičí
  • 1 špetka Kmín drcený
  • 1.3 l Vývar drůbeží
  • 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
  • 1 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
  • 1 polévková lžíce Kopr čerstvý
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 601 kcal
  • Sacharidy 14 g
  • Tuky 28 g
  • Sodík 982 mg
  • Bílkoviny 14 g
  • Uhlovodany 9 g
  • Cholesterol 259.7 mg
  • Draslík 301.1 mg
  • Vláknina 2458.8 mg
  • Vitamín A 2458.8 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 6.5 mg
  • Vitamín E 0.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 15.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Brambory oloupeme, omyjeme, nakrájíme na kostičky, kopr posekáme nadrobno.

  • 2

    V silnostěnném hrnci dáme do poloviny vývaru vařit brambory s kmínem a solí. V hlubším rendlíku usmažíme světlou jíšku, do které zašleháme zbylý vývar, provaříme, přidáme k bramborám.

  • 3

    Připravíme si ztracená vejce. Do půl litru vody vlijeme lžíci octa, když se voda vaří, ponoříme do ní syrové vejce, které jsme rozklepli na sběračce, případně na hlubší lžíci. Každé vejce vaříme maximálně čtyři minuty.

  • 4

    Do hotové polévky vmícháme smetanu, kopr, případně i sůl. Do každého talíře vložíme ztracené vejce.

Komentáře k receptu