Štědrovečerní polévka z kapra
Suroviny
- 70 g Celer bulvový
 - 700 g Kapr obecný
 - 500 ml Voda pitná
 - 0.25 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Mrkev kořen
 - 1 ks Bobkový list
 - 2 ks Nové koření celé
 - 6 ks Pepř černý celý
 - 1 ks Petržel kořen
 - 2 špetka Muškátový květ
 - 2 l Voda pitná
 - 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 1 polévková lžíce Petržel - nať
 - 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 439 kcal
 - Sacharidy 41 g
 - Tuky 89 g
 - Sodík 255 mg
 - Bílkoviny 32 g
 - Uhlovodany 36 g
 - Cholesterol 106.8 mg
 - Draslík 1310.2 mg
 - Vláknina 30530.9 mg
 - Vitamín A 30530.9 mg
 - Vitamín B6 0.5 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 55.7 mg
 - Vitamín E 1.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 31.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Očištěné a opláchnuté maso z kapra vložíme do hrnce se studenou vodou. Přidáme cibuli, koření, sůl a vaříme. Když se vývar začne vařit, přidáme očištěnou kořenovou zeleninu a vaříme zhruba půl hodiny. Zvlášť vaříme kapří hlavu, z níž jsme vykrojili žábry. Na polévku použijeme jen obrané maso z hlavy, bez vývaru.
 - 
                                2
Připravíme z másla a mouky světlou jíšku, do níž zašleháme scezený vývar z porcí ryby. Povaříme alespoň dvacet minut. Do polévky vložíme pečlivě obrané maso z porcí kapra a hlavy. Přidáme na kousky nakrájenou kořenovou zeleninu, okořeníme muškátovým květem a jemně nasekanou petrželovou natí.