Falešná prejtová polévka
Suroviny
- 50 g Slanina vepřová
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 2 ks Cibule
 - 2 špetka Paprika mletá pálivá
 - 4 stroužek Česnek
 - 1.3 l Voda pitná
 - 0.5 šálek Čočka jedlá
 - 0.25 šálek Kroupy střední
 - 0.5 polévková lžíce Majoránka
 - 2 polévková lžíce Sádlo škvařené
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 251 kcal
 - Sacharidy 28 g
 - Tuky 12 g
 - Sodík 317 mg
 - Bílkoviny 8 g
 - Uhlovodany 16 g
 - Cholesterol 14.3 mg
 - Draslík 278.1 mg
 - Vláknina 14910.2 mg
 - Vitamín A 14910.2 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 6.2 mg
 - Vitamín E 0.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 1.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Dobře proprané kroupy si namočíme do 7 dl studené vody den předem, druhý den je uvaříme do poloměkka. (Vaříme je asi 15-20 minut.)
 - 
                                2
V druhém rendlíku si uvaříme ve 3 dl vody přebranou a dobře promytou čočku, kterou pak rozmixujeme, přidáme k uvařeným kroupám, dolijeme 2-3 dl vody a přivedeme k varu. Do polévky přidáme sůl, pepř, majoránku a pomalu vaříme přibližně 10 minut. Mezitím si oloupeme a drobně pokrájíme cibuli se slaninou, nakrájíme na drobné kostičky. V pánvi si na rozpáleném sádle osmažíme slaninu, přidáme k ní cibuli, kterou podusíme, přidáme 2 špetky pálivé papriky a následně vše krátce osmažíme dozlatova. Pak vše i s omastkem přimícháme do polévky společně s prolisovaný česnekem.
 - 
                                3
Polévku vaříme ještě 5-7 minut, případně ji dochutíme solí a podáváme.