Hrachová polévka

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 50 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 200 g Hrách loupaný
  • 66.6 g Žemle tuková
  • 0.6 g Pepř černý mletý
  • 66.6 g Tuk
  • 0.6 g Majoránka
  • 20 g Sůl
  • 13.3 g Polévkové koření
  • 100 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 6.6 g Česnek
  • 5 g Petržel - nať
  • 2 l Voda pitná
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 191 kcal
  • Sacharidy 25 g
  • Tuky 7 g
  • Sodík 794 mg
  • Bílkoviny 6 g
  • Uhlovodany 1 g
  • Cholesterol 6.3 mg
  • Draslík 8.6 mg
  • Vláknina 2718.5 mg
  • Vitamín A 2718.5 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 1.2 mg
  • Vitamín E 0 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 1.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Hrách přebereme a propláchneme. Zalijeme ho vodou a necháme máčet, aby nabobtnal. Ve stejné vodě hrách uvaříme doměkka a prolisujeme.

  • 2

    Ze tří čtvrtin dávky tuku a prosáté mouky připravíme světlou zásmažku a za stálého prošlehávání metlou ji zalijeme vlažnou vodou.

  • 3

    Uvedeme do varu, přidáme rozemnutou majoránku, mletý pepř a za občasného prošlehávání zvolna vaříme nejméně 10 minut.

  • 4

    Ke konci varu do polévky přidáme česnek utřený se solí, krátce povaříme a poté polévku procedíme.

  • 5

    Nakonec do polévky přidáme polévkové koření a důkladně provaříme.

  • 6

    Omytou a jemně nakrájenou petrželovou nať nebo pažitku vsypeme do polévky spolu s osmaženou žemlí při podávání.

Komentáře k receptu