Špenátová polévka (zdravotní)
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 113 kcal
 - Sacharidy 9 g
 - Tuky 14 g
 - Sodík 334 mg
 - Bílkoviny 4 g
 - Uhlovodany 2 g
 - Cholesterol 28.8 mg
 - Draslík 364.6 mg
 - Vláknina 3492.6 mg
 - Vitamín A 3492.6 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 20.9 mg
 - Vitamín E 1.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 10 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Kosti dobře omyjeme, rozsekáme a vložíme do hrnce. Zalijeme je studenou vodou, osolíme a uvedeme do varu. Vaříme je zvolna nejméně 2 hodiny.
 - 
                                2
Do vývaru přidáme očištěnou, opláchnutou a na tenčí plátky nakrájenou kořenovou zeleninu, doměkka ji uvaříme a vývar scedíme.
 - 
                                3
Dávku prosáté mouky za občasného promíchání na sucho opražíme a za stálého prošlehávání metlou ji zalijeme vlažným vývarem z kostí a zeleniny.
 - 
                                4
Uvedeme do varu a za občasného promíchání vaříme zvolna nejméně půl hodiny.
 - 
                                5
Ke konci varu přilijeme mléko, krátce povaříme a polévku procedíme hustým cedníkem.
 - 
                                6
Špenát očistíme, spaříme a jemně nasekáme nebo nameleme. Zamícháme jej do procezené polévky, krátce povaříme, přilijeme rozmíchaná vejce a necháme je srazit.
 - 
                                7
Nakonec polévku zjemníme máslem, dochutíme solí a krátce převaříme.