Zelná polévka s klobásou
Suroviny
- 67 g Cibule
 - 133 g Klobása Dunajská
 - 100 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 13 g Sůl
 - 67 g Tuk
 - 0.7 g Pepř černý mletý
 - 13 g Polévkové koření
 - 10 g Česnek
 - 7 g Houby sušené
 - 533 g Zelí kysané
 - 0.1 g Bobkový list
 - 33 g Vepřový bok uzený
 - 13 g Paprika mletá sladká
 - 30 ml Smetana 12% (konzumní)
 - 1600 ml Voda pitná
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 192 kcal
 - Sacharidy 13 g
 - Tuky 13 g
 - Sodík 571 mg
 - Bílkoviny 6 g
 - Uhlovodany 5 g
 - Cholesterol 9.1 mg
 - Draslík 182.8 mg
 - Vláknina 4063.2 mg
 - Vitamín A 4063.2 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 21.7 mg
 - Vitamín E 0.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 4.6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Kysané zelí překrájíme, pokud je příliš kyselé, propláchneme je vodou a zalijeme vodou.
 - 
                                2
K zelí přidáme jemně nakrájenou cibuli, na tuku osmaženou do růžova a zaprášíme mírně zpěněnou paprikou, opláchnuté a namočené houby nakrájené na menší kousky, mletý pepř, bobkový list a na malé kostičky nakrájený bůček. Vše vaříme asi půl hodiny.
 - 
                                3
Částečně uvařené zelí zahustíme prosátou moukou, kterou jsme promíchali s dávkou smetany a trochou odvaru ze zelí.
 - 
                                4
Přidáme česnek utřený se solí a za občasného promíchání zvolna vaříme nejméně půl hodiny.
 - 
                                5
Klobásu oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Ke konci varu ji přidáme do polévky.
 - 
                                6
Nakonec hotovou polévku dochutíme polévkovým kořením, přisolíme a krátce povaříme.