Hovězí consommé s játrovými noky
Suroviny
- 120 g Játra telecí
- 200 g Celer bulvový
- 800 g Hovězí maso přední
- 200 g Petržel kořen
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 ks Cibule
- 1 ks Cibule
- 1 ks Bobkový list
- 1 ks Chilli paprička
- 1 ks Pórek
- 1 ks Mrkev kořen
- 1 ks Česnek
- 1 ks Česnek
- 2 ks Cibule lahůdková
- 2 ks Rajčata
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Pepř bílý
- 1.5 l Voda pitná
- 2 polévková lžíce Mouka polohrubá
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Nakládaný zelený pepř
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 506 kcal
- Sacharidy 29 g
- Tuky 19 g
- Sodík 571 mg
- Bílkoviny 54 g
- Uhlovodany 27 g
- Cholesterol 285.5 mg
- Draslík 1532.2 mg
- Vláknina 13436.7 mg
- Vitamín A 13436.7 mg
- Vitamín B6 1.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 93.8 mg
- Vitamín E 2.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 12 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1Telecí játra očistíme od blanek a kanálků, omyjeme a pomeleme se stroužkem česneku na masovém mlýnku. Umletá játra dáme do misky. Oloupanou cibuli pokrájíme nadrobno a přidáme k játrům. Přimícháme 2 lžíce polohrubé mouky, ochutíme pepřem a játrovou směs dobře vymícháme. Petrželovou nať omyjeme a drobně pokrájíme. 
- 
                                21 litr consommé scedíme a přivedeme k varu. Lžičkou vykrajujeme játrové nočky, které zavaříme do mírně vařícího bujonu. Vaříme krátce, přibližně 3-5 minut. Ke konci vaření přidáme do bujonu 1 lžíci petrželové natě, promícháme a podáváme. 
- 
                                3Consommé [27336]: 
- 
                                4Omytá rajčata pokrájíme na osminky. Lahůdkovou cibuli omyjeme a pokrájíme na tenká kolečka. Do skleničky rozklepneme jedno vajíčko. 
- 
                                5Scezený světlý hovězí vývar přivedeme k varu. Pak teplotu zmírníme opatrně vmícháme vejce, přidáme rajčata a lahůdkovou cibuli. Necháme krátce přejít varem, přibližně 2-3 minuty, dochutíme solí a podáváme. 
- 
                                6Hovězí světlý vývar [27325]: 
- 
                                7Hovězí hrudí omyjeme a osušíme. Cibuli očistíme tak, že odstraníme jen vrchní suchou slupku, ostatní slupky necháme. Cibuli rozkrojíme a v suché pánvi opečeme dozlatova obě poloviny rozkrojené cibule, plochou stranou dolů. Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, petržel a celer. Mrkev s celerem a petrželí pokrájíme na kousky, pórek nakrájíme na kolečka. 
- 
                                8Maso se zeleninou dáme do hrnce a zalijeme minimálně 1,5 litru studené vody, aby všechny ingredience byly ponořené. Přidáme lžíci zeleného pepře, 1 bobkový list, 1 malou sušenou chilli papričku a jeden stroužek česneku. 
- 
                                9Hrnec zakryjeme poklicí a polévku přivedeme zvolna do varu. Po chvíli vaření (necháme ji zblanšírovat) vodu z polévky slijeme, nalijeme znovu vodu a uvaříme napodruhé. Takto bychom měli dosáhnout čistého nezakaleného vývaru. 
- 
                                10Polévku vaříme 90-120 minut. Vývar nesmí prudce vřít, vaříme ho při mírné teplotě, jen aby probublával. Při varu se z masa vyloučí bílkovina a na povrchu se sráží v podobě pěny, kterou nesmíme odstranit. Při pozvolném vaření se z této pěny na povrchu utvoří tenká vrstva hnědé sraženiny, kterou potom dírkovanou lžící odstraníme. 
- 
                                11Uvařený světlý hovězí vývar přecedíme. Maso pokrájíme na plátky nebo malé kostky a vrátíme zpět do polévky. Podle chuti osolíme a vložíme zpět i pokrájenou zeleninu. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        