Zeleninový bujon s fazolí
Suroviny
- 100 g Celer bulvový
- 250 g Mrkev kořen
- 300 g Pórek
- 150 g Petržel kořen
- 200 g Rukola
- 200 g Fazole bílé sterilované
- 100 g Šunka krůtí
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Bazalka
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 1 kávová lžička Estragon
- 1 kávová lžička Saturejka
- 1 ks Bobkový list
- 2 ks Šalotka
- 1.5 l Voda pitná
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 0.5 polévková lžíce Majoránka
- 3 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 0.5 polévková lžíce Sůl mořská
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 390 kcal
- Sacharidy 49 g
- Tuky 160 g
- Sodík 1209 mg
- Bílkoviny 15 g
- Uhlovodany 44 g
- Cholesterol 12 mg
- Draslík 1209.6 mg
- Vláknina 19818.8 mg
- Vitamín A 19818.8 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 78 mg
- Vitamín E 3.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 21.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1Sterilované velké (máslové) bílé fazole scedíme a necháme odkapat. 
- 
                                2Krůtí šunku nakrájíme na kostičky. Omytou rukolu potrháme na menší kousky. 
- 
                                3V hrnci na másle pokrájenou šunku orestujeme dozlatova, přimícháme k ní rukolu, promícháme, chviličku vše podusíme. 
- 
                                4Přilijeme 1 litr bujonu z kořenové zeleniny, přivedeme k varu, zmírníme teplotu, přidáme fazole, lístky z omyté čerstvé majoránky a pomalu vaříme jen 4-5 minut, dochutíme solí a podáváme. 
- 
                                5Bujon z kořenové zeleniny [30788]: 
- 
                                6Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, celer, petržel a pórek, vše pokrájíme na menší kusy. Oloupané cibule - šalotku rozkrojíme na poloviny. 
- 
                                7Omyjeme bylinky: petrželovou nať, estragon, saturejku a bazalku. Pak je nakrájíme. 
- 
                                8V hrnci na slunečnicovém oleji cibuli restujeme dozlatova, pak přidáme zeleninu s bylinkami, promícháme a dusíme asi 5-7 minut. 
- 
                                9Přilijeme 1,5 litru vody, přidáme mořskou sůl, celý černý pepř a bobkový list. 
- 
                                10Polévku vaříme 1 hodinu tak, aby jen probublávala. Po uvaření ji scedíme a dáme vychladit. Z vychlazeného vývaru odstraníme tuk a tak získáme čistý zeleninový bujon, který použijeme k přípravě zeleninových polévek. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        