Bujon s čekankou a šunkou
Suroviny
- 100 g Celer bulvový
- 250 g Mrkev kořen
- 300 g Pórek
- 150 g Šunka dušená
- 150 g Petržel kořen
- 200 g Rukola
- 150 g Čekanka
- 100 g Rýže dlouhozrnná
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Bazalka
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 1 kávová lžička Estragon
- 1 kávová lžička Saturejka
- 0.5 kávová lžička Pepř bílý
- 1 ks Bobkový list
- 2 ks Šalotka
- 1.5 l Voda pitná
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 3 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 0.5 polévková lžíce Sůl mořská
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 450 kcal
- Sacharidy 60 g
- Tuky 162 g
- Sodík 832 mg
- Bílkoviny 16 g
- Uhlovodany 35 g
- Cholesterol 30.8 mg
- Draslík 1058 mg
- Vláknina 16707.8 mg
- Vitamín A 16707.8 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 78.9 mg
- Vitamín E 3.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 20 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1Vepřovou šunku nakrájíme na nudličky. Omytou rukolu potrháme na menší kousky. Omytou čekanku pokrájíme na nudličky. 
- 
                                2V hrnci na másle pokrájenou šunku restujeme dozlatova, přimícháme k ní rukolu, promícháme a chviličku (1-2 minuty) podusíme. 
- 
                                3Přilijeme 1 litr bujonu z kořenové zeleniny, přivedeme k varu, zmírníme teplotu, přidáme čekanku a pomalu vaříme jen 4-5 minut. Doložíme uvařenou dlouhozrnnou rýži, dochutíme solí, bílým pepřem a podáváme. 
- 
                                4Bujon z kořenové zeleniny [30788]: 
- 
                                5Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, celer, petržel a pórek, vše pokrájíme na menší kusy. Oloupané cibule - šalotku rozkrojíme na poloviny. 
- 
                                6Omyjeme bylinky: petrželovou nať, estragon, saturejku a bazalku. Pak je nakrájíme. 
- 
                                7V hrnci na slunečnicovém oleji cibuli restujeme dozlatova, pak přidáme zeleninu s bylinkami, promícháme a dusíme asi 5-7 minut. 
- 
                                8Přilijeme 1,5 litru vody, přidáme mořskou sůl, celý černý pepř a bobkový list. 
- 
                                9Polévku vaříme 1 hodinu tak, aby jen probublávala. Po uvaření ji scedíme a dáme vychladit. Z vychlazeného vývaru odstraníme tuk, a tak získáme čistý zeleninový bujon, který použijeme k přípravě zeleninových polévek. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        