Pikantní bujon Miso

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 155 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 300 g Rajčata
  • 10 g Řasy Kombu
  • 500 g Mušle Venušiny
  • 250 g Rybí hlavy
  • 250 g Rybí odřezky
  • 50 g Rybí vločky
  • 1.5 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Pepř černý celý
  • 2 kávová lžička Víno rýžové japonské - Mirin
  • 3 ks Šalotka
  • 1 ks Chilli paprička
  • 8 ks Mušle svatojakubské
  • 2 špetka Nové koření mleté
  • 2 špetka Zázvor mletý
  • 2 špetka Chilli koření mleté
  • 3 stroužek Česnek
  • 0.5 l Víno bílé
  • 1 l Voda pitná
  • 4 polévková lžíce Omáčka sójová
  • 1 polévková lžíce Sójová pasta Miso
  • 4 polévková lžíce Máslo bylinkové
  • 5 polévková lžíce Granule dashi
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 596 kcal
  • Sacharidy 46 g
  • Tuky 15 g
  • Sodík 1512 mg
  • Bílkoviny 50 g
  • Uhlovodany 45 g
  • Cholesterol 44.4 mg
  • Draslík 1057.5 mg
  • Vláknina 7668.8 mg
  • Vitamín A 7668.8 mg
  • Vitamín B6 0.7 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 25.3 mg
  • Vitamín E 0.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 3.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    V 1 litru bujonu z mušlí při mírné teplotě povaříme přibližně 1 hodinu malý kousek Kombu asi 3-4 cm (druh mořských řas). Pak uvařenou Kombu vyjmeme, pokrájíme na malé kousky a vrátíme do

  • 2

    bujonu.

  • 3

    Přimícháme 4 lžíce sójové omáčky a 2 lžičky sladkého rýžového vína Mirinu, 1 lžíci pasty Miso, 50 g rybích lupínků a přimícháme 5 lžic granulí Dashi.

  • 4

    Vaříme 10 minut a podáváme.

  • 5

    Bujon z mušlí a ryb [30049]:

  • 6

    Omyjeme 0.5 kg rybích odřezků - např. hlavy, hřbetní kosti ap. a odložíme do mísy. Dobře očistíme a omyjeme 8 ks svatojakubských a 0.5 kg Venušiných mušlí a přidáme je k rybím odřezkům.

  • 7

    Omyjeme a rozkrojíme chilli papričku, zbavíme ji semínek a pokrájíme na menší kousky. 3 ks očištěné šalotky pokrájíme nadrobno, oloupaný česnek prolisujeme a spolu s mušlemi a rybími odřezky za občasného promíchání dusíme ve větším hrnci na bylinkovém másle přibližně 5 minut.

  • 8

    Pak přilijeme 1/2 litru bílého vína a 1 litr vody, přidáme mleté nové koření, pepř a chilli a zázvor. Polévku přivedeme k varu, snížíme teplotu a pomalu vaříme 20 minut. Pak do polévky přidáme omytá pokrájená rajčata a vaříme dalších 10 minut.

  • 9

    Uvařenou polévku dáme vychladit, pak ji přecedíme přes husté síto do druhého hrnce a dochutíme solí. Takto získáme čistý bujon.

  • 10

    Mušle vyjmeme z lastur a podáváme s opečenou bagetou na bylinkovém másle.

Komentáře k receptu