Krémová květáková polévka se smetanou
Suroviny
- 30 g Máslo čerstvé
 - 30 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 2 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 1 ks Květák
 - 0.5 ks Bujón hovězí
 - 1 špetka Muškátový oříšek
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 1 l Voda pitná
 - 2 dl Smetana 12% (konzumní)
 - 1 polévková lžíce Pažitka
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 264 kcal
 - Sacharidy 21 g
 - Tuky 17 g
 - Sodík 586 mg
 - Bílkoviny 10 g
 - Uhlovodany 13 g
 - Cholesterol 214.2 mg
 - Draslík 779 mg
 - Vláknina 10693.5 mg
 - Vitamín A 10693.5 mg
 - Vitamín B6 0.5 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 122.2 mg
 - Vitamín E 0.6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 59.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Očištěný květák rozebereme na růžičky, opláchneme je a necháme okapat. Košťál nakrájíme na malé kousky.
 - 
                                2
Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, zředíme ji vodou, rozšleháme a krátce povaříme. Po chvíli přidáme nakrájený košťál, růžičky květáku (asi 8 růžiček uvaříme zvlášť v osolené vodě) a vaříme doměkka. Polévku povaříme, rozmixujeme, přisolíme, okořeníme a přivedeme k varu.
 - 
                                3
Smetanu rozšleháme se žloutky, vlijeme do polévky a jen přihřejeme.
 - 
                                4
Nakonec do polévky přidáme zvlášť uvařené růžičky květáku a nasekanou pažitku.