Dýňová polévka s knedlíčky
Suroviny
- 80 g Máslo čerstvé
 - 500 g Pórek
 - 130 g Pšeničná krupice
 - 125 g Sýr Eidam cihla 40%
 - 200 g Zakysaná smetana
 - 2500 g Dýně
 - 500 ml Mléko polotučné
 - 125 ml Smetana 12% (konzumní)
 - 125 ml Víno bílé
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Majoránka
 - 4 kávová lžička Kari koření
 - 2 ks Cibule
 - 2 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 1 l Vývar drůbeží
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 599 kcal
 - Sacharidy 50 g
 - Tuky 25 g
 - Sodík 529 mg
 - Bílkoviny 16 g
 - Uhlovodany 34 g
 - Cholesterol 140.9 mg
 - Draslík 1283.3 mg
 - Vláknina 7457.6 mg
 - Vitamín A 7457.6 mg
 - Vitamín B6 0.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 37.8 mg
 - Vitamín E 4.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 31.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Dýni oloupeme, zbavíme semínek a nakrájíme na kostky. Omytý pórek pokrájíme na kolečka.
 - 
                                2
Oloupanou, nasekanou cibuli zpěníme na 60 g másla, přidáme rozkrájenou dýni (300g necháme stranou), osolíme, opepříme a okořeníme kari kořením. Přilijeme vývar, víno a pod pokličkou vaříme asi 20 minut.
 - 
                                3
Mléko svaříme s 20g másla, vmícháme krupici a necháme stát. Přidáme majoránku, žloutky a nastrouhaný sýr, z hmoty tvarujeme knedlíčky, vaříme je v osolené vodě na mírném ohni asi 5 minut. Uvařené knedlíčky vyjmeme.
 - 
                                4
Polévku rozmixujeme, vložíme pórek, zbylou dýni a pod pokličkou vaříme 8 minut. Nakonec vmícháme obě smetany.
 - 
                                5
Podáváme s knedlíčky.