Humrový medový bujon
Suroviny
- 200 g Kedlubna
 - 200 g Celer řapíkatý
 - 300 g Paprika červená
 - 700 g Humr
 - 250 g Jogurt bílý smetanový
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 0.5 kávová lžička Kmín celý
 - 10 kávová lžička Pepř 4 barev
 - 2 ks Mrkev kořen
 - 6 ks Krevety tygří - loupané
 - 5 ks Nové koření celé
 - 0.5 l Víno bílé
 - 1.5 l Voda pitná
 - 3 polévková lžíce Med včelí
 - 1.5 polévková lžíce Sůl
 - 1 polévková lžíce Řeřicha
 - 1 polévková lžíce Víno rýžové čínské
 - 1 polévková lžíce Asijská omáčka
 - 3 polévková lžíce Hořčice
 - 2 polévková lžíce Protlak rajčatový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1619 kcal
 - Sacharidy 92 g
 - Tuky 211 g
 - Sodík 2639 mg
 - Bílkoviny 383 g
 - Uhlovodany 36 g
 - Cholesterol 1741.3 mg
 - Draslík 981.1 mg
 - Vláknina 29738.4 mg
 - Vitamín A 29738.4 mg
 - Vitamín B6 0.5 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 108.1 mg
 - Vitamín E 3.9 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 3.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
V míse smícháme 3 lžíce medu s 3 lžícemi kremžské hořčice. Pak vmícháme 250 g smetanového jogurtu a 1 lžíci asijské omáčky.
 - 
                                2
Omytou řeřichu pokrájíme nadrobno.
 - 
                                3
V hrnci přivedeme k varu 1 litr humřího bujonu a pomalu medovou směs vmícháme do bujonu. Zmírníme teplotu, pro zjemnění chuti přimícháme 1 lžíci rýžového vína a dochutíme solí a pepřem.
 - 
                                4
Porce medového bujonu podáváme posypané řeřichou.
 - 
                                5
Humrový bujon [30179]:
 - 
                                6
Tygřím krevetám na zádech, kde bychom očekávali páteř, nařízneme jemně maso (otevřeme ji i prstem) a pod tekoucí vodou žilky odstraníme. Omyté krevety osušíme papírovou utěrkou. Krunýř mořského humra očistíme kartáčem a dobře omyjeme.
 - 
                                7
Oloupanou mrkev a kedlubnu pokrájíme na kostky. Omyté a vyčištěné papriky pokrájíme na proužky. Omytý řapíkatý celer pokrájíme na kousky.
 - 
                                8
V hrnci do rozehřátého másla přimícháme mletý pepř a zeleninu podusíme. Přilijeme 1 1/2 litru vody a 1/2 litru bílého vína, přidáme 2 lžičky rozdrceného barevného pepře, 5 kuliček nového koření, 1/2 lžičky kmínu a 2 lžíce rajského protlaku a 1.5 lžíce soli a vaříme 10 minut, pak přidáme humra a vaříme 20 až 25 minut.
 - 
                                9
Před dovařením humra a zeleniny přidáme krevety, protože je vaříme 5 až 8 minut podle velikosti. Celková doba vaření je maximálně 35 minut.
 - 
                                10
Vývar scedíme přes husté síto, křehké krevety upravíme na talíře a můžeme je podávat s bujonem.