Polévka s kadeřávkem a klobásou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 150 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 250 g Brambory
  • 250 g Celer bulvový
  • 100 g Klobása Dunajská
  • 600 g Kapusta kadeřavá
  • 100 g Mrkev kořen
  • 100 g Mrkev kořen
  • 250 g Pórek
  • 50 g Slanina vepřová
  • 200 g Tuřín
  • 80 g Petržel kořen
  • 200 g Petržel kořen
  • 2 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Libeček
  • 9 kávová lžička Pepř 4 barev
  • 1 kávová lžička Pepř bílý
  • 2 ks Cibule
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Bobkový list
  • 2 ks Bobkový list
  • 4 ks Jalovec
  • 1 špetka Nové koření mleté
  • 1 l Voda pitná
  • 0.5 l Víno růžové
  • 0.5 dl Smetana 12% (konzumní)
  • 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1 polévková lžíce Petržel - nať
  • 1 polévková lžíce Majoránka
  • 1 polévková lžíce Husí sádlo
  • 2 polévková lžíce Sůl mořská
  • 1 polévková lžíce Hořčice
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 788 kcal
  • Sacharidy 75 g
  • Tuky 153 g
  • Sodík 2943 mg
  • Bílkoviny 22 g
  • Uhlovodany 70 g
  • Cholesterol 36.5 mg
  • Draslík 1845 mg
  • Vláknina 41845.7 mg
  • Vitamín A 41845.7 mg
  • Vitamín B6 0.9 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 323.1 mg
  • Vitamín E 1.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 45.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Dobře omyjeme a nakrájíme listy kadeřávku na nudličky (kadeřavá kapusta).

  • 2

    Na kostky si pokrájíme očištěné a omyté nové brambory. Očištěnou a omytou mrkev s petrželí pokrájíme na tenká kolečka. Oloupanou cibuli pokrájíme nadrobno. Omyjeme a otrháme lístky čerstvé majoránky, pokrájíme nadrobno a odložíme do misky.

  • 3

    Prorostlou slaninu pokrájíme na nudličky, pikantní klobásu na kolečka.

  • 4

    V hrnci si rozpustíme slaninu s husím sádlem, a cibuli zpěníme. Přidáme kadeřávek, mrkev, petržel a majoránku. Promícháme a krátce osmažíme (3-4 minuty), zalijeme 1 litrem zeleninového bujonu, přidáme bobkový list, ochutíme solí, pepřem a novým kořením. Doložíme brambory a vaříme při mírné teplotě 10 minut, pak přidáme pokrájenou klobásu a vaříme dalších 5-7 minut.

  • 5

    Nakonec přimícháme 0,5 dl smetany, kterou jsme smíchali s hořčicí, dochutíme solí, povaříme ještě asi 2 minuty a podáváme.

  • 6

    Zeleninový bujon [30258]:

  • 7

    Všechnu zeleninu - tuřín (bílou řepu), mrkev, cibuli, celer, petržel kořen, a pórek očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. 2 stonky petrželky natě (1 lžíce) a lístky libečku (1 lžička) svážeme.

  • 8

    V hrnci si rozpustíme máslo a vše osmažíme dorůžova.

  • 9

    Přilijeme 0,5 litru růžového vína a 1 litr vody. Přidáme 1 lžičku barevného pepře, 2 lžíce mořské soli, 4 ks jalovce, 2 bobkové listy,

  • 10

    svázanou nať a při mírné teplotě vaříme 90 minut.

  • 11

    Pak vývar scedíme přes husté síto, Z vychlazeného vývaru sejmeme tuk a získáme čistý bujon.

  • 12

    Případně dochutíme solí a pepřem.

Komentáře k receptu