Francouzská humrová polévka
Suroviny
- 45 g Máslo čerstvé
 - 125 g Rýže dlouhozrnná
 - 1 g Sůl
 - 1 g Pepř černý mletý
 - 250 ml Víno bílé
 - 175 ml Smetana 12% (konzumní)
 - 1 kávová lžička Estragon
 - 0.25 kávová lžička Pepř cayenský
 - 6 ks Šalotka
 - 0.5 ks Mrkev kořen
 - 0.5 ks Humr
 - 1 ks Bobkový list
 - 1.5 l Vývar rybí
 - 1 polévková lžíce Citronová šťáva
 - 4 polévková lžíce Koňak Armaňak
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 757 kcal
 - Sacharidy 76 g
 - Tuky 62 g
 - Sodík 1879 mg
 - Bílkoviny 53 g
 - Uhlovodany 48 g
 - Cholesterol 209.1 mg
 - Draslík 1786.6 mg
 - Vláknina 1596 mg
 - Vitamín A 1596 mg
 - Vitamín B6 1.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 22 mg
 - Vitamín E 3.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 61.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
V hrnci rozpustíme polovinu másla, přidáme nahrubo nasekanou cibuli šalotku a na větší kousky nakrájenou mrkev, humra a zvolna smažíme cca 5 minut, než humr zčervená.
 - 
                                2
Přidáme koňak a vyvaříme jej, až zbudou cca dvě polévkové lžíce. Potom vše zalijeme vývarem a suchým bílým vínem, cca 5 minut povaříme.
 - 
                                3
Humra vyjmeme a necháme vychladnout. Paličkou rozlouskneme krunýř, vyndáme maso a položíme jej stranou. Krunýř dáme zpět do polévky. Přidáme dlouhozrnnou rýži, nasekaný čerstvý estragon a vaříme pod pokličkou ještě cca 20 minut, až změkne rýže.
 - 
                                4
Z polévky vyndáme krunýř, bobkový list. Maso nakrájíme na plátky a polovinu dáme do polévky.
 - 
                                5
Polévku rozmixujeme a přecedíme. Přidáme smetanu, citronovou šťávu, cayenský pepř, osolíme a opepříme dle chuti. Vmícháme zbylé máslo a prohřejeme.
 - 
                                6
Podáváme ozdobené plátky humřího masa a snítkami estragonu.