Hrachová polévka s mátou
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 545 kcal
 - Sacharidy 72 g
 - Tuky 16 g
 - Sodík 76 mg
 - Bílkoviny 27 g
 - Uhlovodany 1 g
 - Cholesterol 29.5 mg
 - Draslík 43.3 mg
 - Vláknina 11458 mg
 - Vitamín A 11458 mg
 - Vitamín B6 0 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 3.8 mg
 - Vitamín E 0.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 54.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
V pánvi si rozehřejeme máslo, přidáme slaninu, smažíme asi 2 až 3 minuty, poté přidáme jarní cibulku, přiklopíme poklicí, restujeme na mírném plameni asi 5 minut a průběžně mícháme.
 - 
                                2
Povaříme si loupaný hrách asi 10 minut v 1 litru vody, kterou osolíme, opepříme a vaříme, dokud hrách není měkký. Hrách poté rozmixujeme s většinou smetany a s mátou.
 - 
                                3
Vrátíme polévku do pánve a ohřejeme, ale už nevaříme. Nalijeme do talířů, pokapeme smetanou a můžeme ozdobit nasekanou pažitkou.